Mančester: Bombaš-samoubica libijskog porekla, opasnost od terorizma na kritičnom nivou

Izvor: RTS, 23.Maj.2017, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mančester: Bombaš-samoubica libijskog porekla, opasnost od terorizma na "kritičnom" nivou

Dvadesettrogodišnji Salman Abedi osumnjičen je za samoubilački napad u Mančesteru, u kojem su poginule 22 osobe. Bi-Bi-Si javlja da je reč o mladiću rođenom u Mančesteru, u porodici koja je libijskog porekla. Veruje se da je Abedi doputovao vozom iz Londona, kažu američki zvaničnici. U međuvremenu, nivo opasnosti od terorizma je sa "teškog" podignut na najviši, "kritični nivo", što znači da se smatra da je neizbežan novi napad. Vojska se raspoređuje na ključnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mestima i obezbeđivaće javna dešavanja.
23.40 – Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je Abedi putovao u Libiju i da li je tamo bio u kontaktu sa pripadnicima Islamske države.
22.50 – U Britaniji je nivo terorističke pretnje podignut na najviši, strahuje se od novih napada, javlja Bi-Bi-Si.
22.40 – Komšije kažu da se na kući u kojoj je živeo Abedi, rođen 1994. godine, nekoliko puta godišnje vijorila libijska zastava, a da je njegov otac volontirao u džamiji, javlja dopisnik RTS-a iz Londona.

20.40 – Više hiljada ljudi na mančesterskom trgu "Albert" minutom ćutanja odaje poštu žrtvama terorističkog napada.
19.30 – Abedi nije bio pod policijskim nadzorom, iako su postojale indicije da je sposoban da izvede teško delo kao što je teroristički akt, javlja dopisnik RTS-a iz Londona.
19.15 – Osumnjičeni za napad rođen je u Mančesteru, gde je živeo na nekoliko adresa, javlja Bi-Bi-Si. Identifikovana treća žrtva: Džon Atkinson, star 28 godina.
Šef mančesterske policije Ijan Hopkins potvrdio je da je muškarac osumnjičen da je izveo sinoćni napad Salman Abedi, preneo je Rojters.

Dodao je da u ovom trenutku neće davati druge informacije o Abediju i da je prioritet da se utvrdi da li je on delovao sam ili kao deo šire mreže. 
U međuvremenu je Bi-Bi-Si preneo da je reč o mladiću rođenom u Mančesteru, u porodici poreklom iz Libije. On je, kako se navodi, živeo na nekoliko adresa, među kojima su i one gde je policija danas sprovela racije.
Dopisnik RTS-a javlja da je Abedi rođen na Novu godinu, 1994. godine i da ima najmanje troje braće i sestara. Njihove komšije kažu da se na kući u kojoj je Abedi živeo sa porodicom nekoliko puta godišnje vijorila libijska zastava, a da je njegov otac volontirao u džamiji.
Roditelji osumnjičenog su emigrirali iz Libije u London, pre nego što su se preselili u predgrađe Mančestera, gde su živeli najmanje 10 godina, navode američki zvaničnici, a prenosi Rojters.
Izvor iz američke vlade, koji nije imenovan, rekao je da istražitelji pokušavaju da utvrde da li je Abedi putovao u Libiju i da li je tamo bio u kontaktu sa pripadnicima Islamske države.
Prethodno su mediji javili, prema izvorima iz američke vlade, da se veruje da je bombaš u Mančester došao vozom iz Londona.
Ranije tokom dana policija je saopštila da je uhapsila 23-godišnjeg muškarca osumnjičenog da je povezan sa bombaškim napadom.
Nivo bezbednosne pretnje "kritičan"
Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je nivo terorističke pretnje sa "teškog" podignut na "kritični", nakon što su na sinoćnom koncertu američke pevačice Arijane Grande u Areni život izgubile 22 osobe, a 59 je ranjeno.

Prema njenim rečima, biće pojačano prisustvo vojske na svim ključnim mestima i javnim dešavanjima, kako bi se sprečilo da ponovo dođe do ovakve tragedije.
"Ne možemo da ignorišemo mogućnost da postoji šira grupa pojedinaca povezana sa ovim napadom", rekla je Mej.
U prvom reagovanju nakon napada, Mej je izjavila da je jedan terorista detonirao improvizovanu eksplozivnu napravu birajući vreme i mesto kako bi izazvao maksimalnu štetu.
Bezbednosni zvaničnici nastavljaju sa istragom napada za koji je odgovornost preuzela Islamska država.
Džordžina Kalander (18) je prva identifikovana žrtva, a druga je osmogodišnja devojčica Safi Rouz Rusos iz Lankašira. Dopisnik RTS-a iz Londona javlja da je najverovatnije reč o kiparskoj Grkinji.
Treća identifikovana osoba je 28-godišnji Džon Atkinson, javlja Bi-Bi-Si.
Među poginulima ima i Poljaka, a za nestalima se i dalje traga.
Napad je ujedinio Britance, koji su pružali pomoć, smeštaj i prevoz posetiocima koncerta i njihovim porodicama. Fudbalski klub "Mančester siti" je ustupio stadion na kojem se na video-bimu prate najnovije informacije o žrtvama i okolnostima tog napada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.