Izvor: Blic, 02.Maj.2016, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: Laburisti suspendovali tri odbornika zbog antisemitizma

Laburistička partija suspendovala je danas zbog antisemitizma tri gradska odbornika, pošto je zbog takvog ispada prethodno suspendovan i bivši gradonačnik Londona Ken Livingston.

#Israel response coming to wave of vile #antisemitism & anti-Israeli statements of UK's Labour party MPs.#Kurdistan pic.twitter.com/VpoqAogotc

Uoči lokalnih izbor u četvrtak, kada se bira i gradonačelnik Londona, laburiste >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trese skandal oko antisemitizma koji je počeo pošto je objavljeno da je poslanica Naz Šah na Fejsbuku prosledila sliku na kojoj se Izrael nalazi na teritoriji SAD s podnaslovom "Rešenje za izraelsko-palestinski sukob - izmestiti Izrael u SAD".

U njenu odbranu je stao Livingston, poznat kao "Crveni Ken", koji je rekao da je nacistički vođa Adolf Hitler "podržavao cionizam pre nego što je poludeo i ubio šest miliona Jevreja". Livingston i Šah su suspendovani iz Laburističke partije.

Laburisti su danas saopštili da su suspendovani odbornik Iljas Aziz iz Notingema i Salim Mula iz Blekburn-vit-Darvena.

Odbornik iz Barnlija Šah Husein je posle suspendovan pošto je izraelskom fudbaleru na Tviteru poručio da Izrael tretira Palestince, kao Hitler Jevreje.

Pročitajte još:

Husein je rekao da će se boriti protiv suspenzije i dodao da bi Jevreji uvređeni njegovim izjavama trebalo da razmisle "šta ostatak sveta misli" o tome kako Izraelci postupaju prema Palestincima.

Aziz je suspendovan zato što je na Fejsbuku naveo da bi bilo pametnije da se napravi Izrael u SAD i da Izrael može biti izmešten "odmah". Mula je navodno objavio uvredljive izjave o cionističkim Jevrejima.

Lider laburista Džeremi Korbin pokrenuo je istragu o antisemitizmu i rasizmu u toj partiji, dok je kandidat za gradonačelnika Londona Sadik Khan rekao da bi ta kontroverza mogla da ugrozi njegove šanse na izborima u četvrtak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.