Koliko je težak Mliječni put?

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je težak Mliječni put?

LONDON - Naša galaksija, Mliječni put, je lakša nego što se dosad mislilo, rezultat je najnovijeg istraživanja britanskih naučnika.

Grupa stručnjaka sa Univerziteta u Edinburgu prvi put je precizno izračunala masu galaksije u kojoj se nalazi i naš sunčev sistem.

Ispostavilo se da Mliječni put ima upola manju masu od susjedne galaksije Andromeda, koja ima sličnu spiralnu strukturu kao i naša.

"Sumnjali smo da je Andromeda masivnija od Mliječnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << puta, a mjerenje te dvije galaksije predstavljalo je pravi izazov", rekao je vođa studije dr Horhe Penarubija, prenosi AFP.

Istraživanje je pokazalo da višak mase Andromede otpada na tamnu materiju, nedovoljno istraženju, nevidljivu supstancu koja čini veći dio galaksija.

Stručnjaci smatraju da Mliječni put sadrži otprilike upola manje tamne materije od susedne galaksije, premda obe imaju slične dimenzije.

Mliječni put i Andromeda su dvije najveće galaksije u tzv. lokalnoj grupi, skupu od tridesetak gravitaciono povezanih galaksija.

Devedeset odsto materije u obe galaksije je nevidljivo, a dosad naučnici nisu bili u stanju da dokažu koja je veća.

Ranijim istraživanjima je jedino bilo moguće izračunati masu središnjeg dela galaksije, dok je novom studijom utvrđeno koliko je nevidljive materije sadržano u njenim spoljnim dijelovima.

Istraživači kažu da će im ova studija pomoći u razumevanju strukture tih spoljnih oblasti.

Studija je objavljena u časopisu Kraljevskog astronomskog društva (MNRAS).
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.