Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako napraviti zamak od peska: saveti poznatog arhitekte

Mamama i tatama koji žele da zabave i zadive svoje mališane tako što će ovog leta napraviti zamak od peska - italijanski arhitekta Renco Pjano dao je nekoliko saveta koje prenosi londonski Gardijan.

Kao prvo treba imati na umu da izgradnja dvorca u pesku ne služi ničemu: "Nemojte previše očekivati i tako mu je suđeno da brzo nestane", kaže dobitnik prestižne Prickerove nagrade.

On navodi da najpre >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << treba dobro osmotriti talase jer oni odlučuju o mestu izgradnje dvorca. Ako bi bio previše blizu mora, zamak bi brzo nestao, a ako bi, pak, bio previše udaljen od njega "graditelji" ne bi mogli da se igraju s vodom.

"Izgleda komplikovano, ali je zapravo jednostavno, instinktivno", ističe slavni arhitekta.

Dvorac se gradi u etapama: prvo se prokopa jarak, koji će se kasnije ispuniti vodom, zatim se pravi glavna struktura zamka, neka vrsta male planine. Jarak ne bi smeo da bude dublji od 30 centimetara i širi od 45 centimetara, a visina zamka bi trebalo da bude oko 60 centimetara.

Potrebno je potom napraviti otvor kroz koji će voda dopreti u jarak.

"To je magični trenutak", tvrdi Pjano, podsećajući da treba postaviti malu zastavicu na vrh zamka kako bi bio vidljiv šetačima i džogerima.

"A kada odlazite s plaže nemojte nikako da se okrećete!", poslednji je savet ovog arhitekte među čijim građevinama su Muzej Bobur u Parizu i aerodrom "Kansaj" u Osaki.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako napraviti zamak od peska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2015, 08:48

Mamama i tatama koji žele da zabave i zadive svoje mališane tako što će ovog leta napraviti zamak od peska - italijanski arhitekta Renco Pjano dao je nekoliko saveta koje prenosi londonski Gardian...Kao prvo treba imati na umu da izgradnja dvorca u pesku ne služi ničemu: "Nemojte previše očekivati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.