Junker: Zabranjujem po hodnicima, London da bude jasan

Izvor: B92, 28.Jun.2016, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Zabranjujem "po hodnicima", London da bude jasan

Brisel -- Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je Veliku Britaniju da što pre razjasni situaciju nastalu posle Bregzita.

On je naglasio da pregovori o izlasku iz EU ne mogu početi dok London zvanično ne obavesti Brisel o ishodu referenduma 23. juna.

"Ne možemo ulaziti u produženi period neizvesnosti. Želeo bih da Ujedinjeno Kraljevstvo razjasni svoju poziciju, ne danas, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sutra, ali što pre. Dok nas ne obaveste, nema pregovora" rekao je Junker na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta posvećenoj posledicama Bregzita.

Junker je rekao da se protivi tajnim i neformalnim pregovorima o izlasku Britanije iz EU i da "neće biti tajnih sastanaka između Britanije, nacionalnih vlada i komesara po hodnicima". "To zabranjujem", dodao je.

Britanija je nagovestila da bi podnošenje formalnog zahteva za izlazak iz EU moglo potrajati nekoliko meseci, možda i do oktobra čime bi preostalih 27 članica ostalo u političkoj neizvesnosti.

I holandsko predseništvo EU vrši pritisak na Britaniju da ne odugovlači. "Nikome, baš nikome ne ide u prilog produžena neizvesnost... Lopta je u dvorištu Londona", rekala je holandska ministarka odbrane Žanin Henis-Plašertna sednmici Evropskog parlamenta.

Poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi danas da usvoje rezoluciju kojom pozivaju Veliku Britaniju da što pre pokrene proces razdruživanja od Evropske unije.

U nacrtu rezolucije navodi se da bi proces izlaska Velike Britanije iz EU trebalo da bude pokrenut čim britanski premijer Dejvid Kameron zvanično obavesti lidere EU o ishodu referenduma održanog 23. juna.

Kameron će sa liderima EU razgovarati o posledicama referenduma na samitu koji počinje danas popodne.

Države članice EU žele da što pre bude aktiviran član 50 Lisabonskog sporazuma kako bi se smirila tržišta i građani Evrope.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Junker: Britanija mora što pre da pojasni svoju poziciju

Izvor: Blic, 28.Jun.2016

Šef Evropske komisije Žan - Klod Junker pozvao je danas Veliku Britaniju da što je pre moguće "pojasni svoju poziciju", po pitanju Bregzita...Junker je pred Evropskim parlamentom rekao da je Velika Britanija ostala prijatelj Evropskoj uniji, ali da "mora da se izjasni kako bi izbegla neizvesnost",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.