JOŠ MALO, PA KAO BARSELONA I LONDON: Razvijaju se “pametni gradovi” u Srbiji

Izvor: Telegraf.rs, 31.Maj.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ MALO, PA KAO BARSELONA I LONDON: Razvijaju se “pametni gradovi” u Srbiji

Gradovi u Srbiji nisu razvijeni poput Barselone i Londona, ali sistem za praćenje zagađenja vazduha u Pančevu, ili senzori za slobodna parking mesta u Beogradu pokazuju da je Srbija na pravom putu, kada je u pitanju razvoj "pametnih gradova".

Kako je rekao Tanjugu predsednik Organizacionog odbora Međunarodne konferencije o Internetu inteligentnih uređaja (IoT week) i direktor kompanije DunavNet Srđan Krčo, pančevački sistem za praćenje zagađenja vazduha, uspostavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pre šest godina, kopirao je španski grad Santander, koji je postavio oko 15.000 senzora po gradu.

- Mi smo još 2010. sa kompanijama Erikson i Telekom Srbija u Pančevu radili sistem za praćenje zagađenja vazduha, tako što smo stavili uređaje na autobuse gradskog prevoza, pa smo tako pratili zagađenja i to je jedan od pametnih servisa koji je praktično prvi ili među prvim zemljama uveden u Srbiji - kaže Krčo.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodaje da se Barselona i London često navode kao primeri "pametnih gradova", kao i da se svuda sve više i više radi na tome, ali ni da Srbija nije mnogo daleko.

- Možemo mi da se takmičimo sa svima njima, nije problem. Nismo mi mnogo daleko. Ima stvari ovde koje su ''pametne'', parking koji plaćamo sms-om, to je jedan od pametnih servisa koji je praktično prvi, ili među prvim zemljama uveden u Srbiji - istakao je Krčo.

Foto: Wikimedia/Diliff/DAVID ILIFF

Podsetio je da je u Beogradu nedavno bio tender za praćenje parking mesta na ulicama, što takođe navodi kao dobar primer "smart siti" razvoja i dodao da će uskoro biti postavljeno takvo rešenje u hotelu Kraun Plaza, da se lako može pratiti koliko je zauzeto mesta na parkingu.

- Novi Sad je takođe izuzetan primer, ima ga u četiri evropska projekta koji se bave pametnim gradovima kao konceptom i to su sve primeri pametnih gradova i primene IoT tehnologije - rekao je Krčo.

Foto: Wikimedia/Wjfox2005

Dvodnevna Međunarodna konferencija o Internetu inteligentnih uređaja (IoT week) počela je danas u Beogradu, a u fokusu je razvoj "pametnih gradova" i povezivanje stvari oko nas, inteligentnih uređaja na internet, koji će postaviti osnovu za digitalnu transformaciju privrede.

Konferencija je "miks" naučne konferencije i komercijalnog sajma, okupila je 32 predavača sa svih kontinenata, 20 izlagača i 400 učesnika, a namera je da napravi "eko-sistem" partnera, da poveže istraživače, velike, male kompanije, asocijacije potrošača, sa krajnjim korisnicima koji žele da koriste tu tehnologiju.

IoT nedelja šesta je po redu konferencija koja se bavi "internet of things", odnosno internetom stvari, što je jedna od najstarijih IoT konferencija u svetu, a ove godine prvi put se organizuje u Srbiji i u regionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.