Izetbegović: Sarajevo neće dozvoliti odvajanje Srebrenice, Prijedora...

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Sarajevo neće dozvoliti odvajanje Srebrenice, Prijedora...

LONDON/SARAJEVO - Bošnjaci nikada neće dozvoliti odvajanje Srebrenice, Prijedora, Zvornika i mnogih drugih mjesta od BiH, poručio je danas u Londonu, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i pozvao svoje sunarodnike da se suprotstave "opasnom i neodgovornom avanturizmu" onih koji to zagovaraju.

Onima koji žele bolje odnose u BiH, i sa Bosnom, poručio je da moraju prihvatiti prošlost i suočiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se sa istinom.

"Potrebno je spriječiti dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, prestati da vrijeđaju žrtve i one koji su preživjeli genocid, kao i negiranje sudski potvrđenih istorijskih činjenica. To su stvari o kojima se ne može diskutovati", rekao je Izetbegović na komemoraciji u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, povodom 20 godina od zločina u Srebrenici.

Srebrenica, kazao je Izetbegović, ne može biti predmet političkih pregovora, postizanja kompromisa, ili nekog usputnog rješenja koje je prihvatljivo za sve strane te odbacio tvrdnju da sećanje i komemoracije produbljuju podjele u društvu i da mogu imati negativne posljedice po stabilnost u Bosni.

"Istina o bilo kojem zločinu, bez obzira na to ko ga je počinio, i bez obzira na to ko su bile žrtve, te prihvatanje te istine na svim stranama, u stvari je neophodan preduslov za stabilnost. Pomirenje se može postići samo na temelju istine i pravde", rekao je Izetbegović.

Rekao je i da proces pomirenja ne može ići napred ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina te da bez obzira na sve, napredak Bosne i Hercegovine ne može se zaustaviti.

Izetbegović tvrdi i da "ideološki i politički sljedbenici onih koji su glavni organizatori genocida ometaju napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji i NATO-u".

Bošnjački član Predsjedništva BiH pohvalio je napore Velike Britanije za pokretanje i izradu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o obilježavanju 20 godina zločina u Srebrenici.

Izetbegović je rekao da su britanska vlada i premijer Dejvid Kameron lično zauzeli stav da zločin u Srebrenici nikada ne smije biti zaboravljen, da se, kako je rekao, lekcije iz tog tragičnog događaja moraju naučiti, te da ih međunarodna zajednica treba primjeniti.

Podsjetio je da je Srebrenica bila "zaštićena zona" UN, ali da je uprkos tome pretvorena "u najmračniji čas UN".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.