ISTRAGA POŽARA U LONDONU Žrtve stradale jer ih je PARALISAO SMRTONOSNI GAS

Izvor: Blic, 22.Jun.2017, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTRAGA POŽARA U LONDONU Žrtve stradale jer ih je PARALISAO SMRTONOSNI GAS

Novi detalji istrage požara u kome je poginulo 79 osoba u Londonu pokazuju da su neki od njih bili otrovani i cijanidom.

Stručnjaci za požare i toksine su rekli za "Skaj njuz" da su izolacione ploče postavljene u tornju Grenfel proizvele smrtonosni gas cijanid kada su počele da gore. Sa obzirom na to da su svi stanovi bili izolovani pomoću ovih ploča, svaki od njih se mogao napuniti dovoljnom količinom gasa koji bi ubio svakoga unutra.

Najmanje tri osobe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povređene u požaru su u bolnicama podvrgnute lečenju protivotrovom za cijanid, a verovatno je da je veći broj ljudi oboleo zbog otrova.

Gas je mogao da onesposobi neke od stanovnika tornja i spreči ih da se spasu, ali stručnjaci kažu da možda neće biti moguće utvrditi njegovu ulogu u smrti ljudi, zbog stanja u kom su nađene žrtve.

Proizvođač izolacionih ploča "Celotex" potvrdio je da su njihovi proizvodi mogli da puste "toksične gasove" u slučaju požara.

Izolacione ploče su bile smeštene ispod spoljne obloge fasade koja je dizajnirana kako bi zgrada spolje lepše izgledala.

Materijali koji su korišćeni pri stavljanju izolacije i fasade su u velikoj meri doprineli brzom širenju vatre i toksičnosti njenog dima.

Mej: Više od 600 zapaljivih fasada u Velikoj Britaniji

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da oko 600 zgrada u Engleskoj ima sličnu visoko zapaljivu spoljnu oblogu fasade kao soliter Grenfel koji je prošle nedelje potpuno izgoreo u požaru.

Mej je u britanskom parlamentu rekla da će rezultati istrage požara u soliteru u londonskoj četvrti Kensington-Čelsi biti objavljeni u narednih 48 sati.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.