Fredi Merkjuri – šaman na sceni

Izvor: Studnel.com, 05.Sep.2015, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fredi Merkjuri – šaman na sceni

Rođen je na teritoriji današnje Tanzanije kao Farok Bulsara. Školovao se u Indiji, gde prvi put biva primećen njegov talenat za muziku, pa počinje da svira klavir. U London se seli sa porodicom 1964. godine zbog političke situacije u Tanzaniji. U Velikoj Britaniji završava Ealing College of Art gde upoznaje Brajana Meja i Rodžera Tejlora, sa kojima će kasnije osnovati legendarnu grupu Queen >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << koja će biti proglašena za drugu najznačajniju grupu svih vremena.
Diskografija grupe je impozantna, a među njihovim mnogobrojnim albumima mogu se izdvojiti: A night at the Opera, A day at the Races, Jazz, The Game, The Works, A kind of Magic, Innuendo. Sam Fredi bio je autor nekih od najvećih hitova ove grupe, među kojima se izdvajaju Bohemian Rhapsody koja je proglašena za pesmu 20. veka i We are the Champions. Paralelno sa karijerom u grupi Queen, Merkjuri je imao i solo karijeru. Iz ovog segmenta njegovog stvaralaštva najviše se ističe album Barcelona koji je snimio sa operskom divom Monserat Kabalje.

 
Foto: www.punjenipaprikas.com
 
U to vreme se o njegovom privatnom životu malo znalo jer nije voleo da priča javno o svom životu. Javno se deklarisao kao biseksulac, a može se reći da su njegov život obeležile dve velike veze. Prva sa Meri Ostin, sa kojom je bio veren i koju je godinama nakon raskida označavao kao svog jedinog pravog prijatelja. Druga je bila sa Džimom Hatonom, sa kojim je bio do svoje smrti i sa kojim se, navodno, baš pred smrt i venčao.
Umro je 24. novembra 1991. godine od bronhijalne pneumonije dobijene usled AIDS-a. Sa ovom opakom bolešću Fredi nije uspeo da se izbori s obzirom na to da je u to vreme ona bila još nepoznata. Testamentom je najveći deo svog bogatstva ostavio Meri Ostin i svojoj sestri Kašmiri, a dosta novca ostavio je i Džimu Hatonu kao i još nekim ljudima. Meri nije želela da uzme novac pa ga je iskoristila da osnuje The Mercury Phoenix Trust fondaciju za borbu protiv AIDS-a. Po Fredijevoj želji, njegov pepeo razasut je u tajnosti, pa se ne zna gde je grob ove legende 20. veka.
Izvori: punjenipaprikas.com, rocktrezor.blogspot.rs, story.rs.

na danasnji danfredi merkjuriqueenmuzikabiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.