Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekvador uputio protest zbog pokušaja upada u ambasadu u Londonu

Vlasti Ekvadora optužile su danas britanske vlasti da nisu na odgovarajući način zaštitile njenu ambasadu u Londonu gde se nalazi osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž od 2012. godine, posle pokušaja upada u zgradu.

Ecuador accuses police of inaction over attempted break-in at London embassy housing Julian Assange https://t.co/qiDlwIW3KS #UK #UKBiz
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Vlada Ekvadora zabrinuta je zbog neadekvatnog odgovora britanskih vlasti koje su došle u ambasadu dva sata posle incidenta", saopštila je ambasada Ekvadora u Londonu nakon što je jedan muškarac u ponedelajk pokušao da preskoči zid i uđe u zdanje.

Muškarac je pobegao i nije identifikovan.

Pročitajte još:

"U skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, zemlja domaćin treba da preduzme odgovarajuće mere zaštite diplomatskih predstavništava od svakog oblika upada ili nanošenja štete", navodi se u saopštenju u kojem se incident ocenjuje kao "izuzetno ozbiljan".

Skotland jard je u oktobru ukinuo stalni nadzor ambasade, ocenjujući da nije neophodan.

Prema navodima Vikiliksa, stalno nadgledanje ambasade koštalo je britanske vlasti više od 13 miliona funti (15 miliona evra).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.