Ekonomija eurozone usporila na početku trećeg kvartala

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2017, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija eurozone usporila na početku trećeg kvartala

BRUXELLES - Aktivnosti u privatnom sektoru eurozone u cjelini u ovogodišnjem su srpnju posustale drugi mjesec zaredom, no i dalje bilježe najsnažniji rast u proteklih šest godina, pokazalo je najnovije izvješće londonske tvrtke Markit.

Analitičari kažu da je slabljenje ključnog indeksa koji izrađuje londonska istraživačka tvrtka IHS Markit razočaravajuće, no da gospodarstvo 19-člane eurozone i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bilježi najbolje rezultate nakon dužničke krize.

Ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji objedinjuje proizvodni i uslužni sektor, u srpnju je skliznuo na 55,8 bodova, najniže razine u proteklih šest mjeseci. Time je u odnosu na lipanj pao za 0,5 indeksnih bodova, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno izvješće Markita.

Taj pokazatelj govori o spremnosti kompanija na ulaganja u poslovanje i stoga daje dobar prikaz stanja u gospodarstvu.

Vrijednosti PMI-ja iznad 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada, pokazuju da gospodarstvo raste.

Promatrano po sektorima, odgovarajući je indeks za ključni sektor usluga u srpnju ostao nepromijenjen, na 55,4 boda, dok je u sektoru proizvodnje pao na 56,8 bodova, s 57,4 boda u prethodnom mjesecu.

Glavni ekonomist IHS Markita Chris Williamson ističe da je stanje u gospodarstvu 19-člane eurozone i dalje "impresivno".

"Prerano je sa sigurnošću znati je li gospodarstvo samo naišlo na 'uspornike' ili je uzlazni trend već počeo splašnjavati", kazao je Williamson u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

"Dokazi zasad upućuju na prvu ocjenu, s obzirom da su u gospodarstvu zabilježena 'uska grla' zbog brzine najnovijeg uzlaznog trenda", dodaje.

Temeljem toga, u IHS Markitu procjenjuju da je gospodarstvo u drugom tromjesečju raslo po stopi od 0,6 posto, kao i u prethodnom tromjesečju.

Unatoč posustajanju, "stopa zapošljavanja i dalje je među najsnažnijima u proteklom desetljeću", stoji u Markitovu izvješću.

"Ozračje po pitanju izgleda za iduću godinu ostaje optimistično prema dosadašnjim standardima, premda je splasnulo na najniže razine od siječnja", dodaju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu podataka s tržišta.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.