EBRD kupila deo Bukureštanske berze

Izvor: GdeInvestirati.com, 21.Nov.2014, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD kupila deo Bukureštanske berze

LONDON - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kupila je 4,99 odsto udela u Bukureštanskoj berzi (BVB), saopšteno je iz EBRD-a.

EBRD nastoji da unapredi razvoj rumunskog tržišta kapitala.

Kako se navodi u saopštenju, koje prenosi Tportal, kupovinom navedenog udela EBRD podupire programe rumunske vlade za razvoj domaćeg tržišta kapitala, s ciljem da se poboljša funkcionisanje tržišta, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << osnaži likvidnost i poveća dostupnost ponude obveznica i deonica na lokalnim tržištima kapitala.

Bukureštanska berza zauzima centralno mesto na rumunskom tržištu kapitala i najveća je berza u jugoistočnoj Evropi.

"Bukureštanska berza ima za cilj da deluje kao katalizator u finansiranju rumunske privrede. EBRD će kao deoničar pomoći dalji razvoj korporativnog upravljanja na berzi i u kompanijama čije deonice kotiraju na berzi. Radićemo na tome da Bukureštanska berza postane preferirajuća za rumunske izdavaoce i trgovce, kao i za ulagače koji su zainteresovani za rumunske deonice i ostale finansijske instrumente", kazao je EBRD-ov potredsednik Fil Benet.

Deonice Bukureštanske burze su u kotaciji na vlastitoj berzi od 2010. Prema podacima iz septembra 2014. godine, na toj berzi kotiraju deonice 83 kompanije, među kojima i najvećih firmi u Rumuniji - OMV Petroma, Romgaza, Fondul Proprietatea, BRD Grupe Sosijete Ženeral, Bankea Transilvania, Elektrike i Transgaza.

Ukupna tržišna kapitalizacija dostiže gotovo 30 milijardi evra.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.