Džonson merka Dauning strit

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2016, 03:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson merka Dauning strit

Prva žrtva referenduma je onaj koji ga je i raspisao - Dejvid Kameron. Najavljujući ostavku pred vratima rezidencije u Dauning stritu naveo je da ostaje na dužnosti još tri meseca u kojima namerava da "stabilizuje brod" pre nego što ga preda u ruke novom "kapetanu". Boris Džonson, bivši gradonačelnik Londona i jedan od predvodnika Bregzita, zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Terezom Mej, već su viđeni kao favoriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za Kameronovo mesto.

Konačan reultat referenduma pokazao je da je zemlja duboko podeljena sa svim posledicama koje to može da ima ne samo po odnose Britanije sa EU nego i u pogledu dalje sudbine Ujedinjenog Kraljevstva.

Referendum je podelio oblasti, gradove, porodice i partije u drami kakva se ne pamti u modernoj istoriji britanske Unije. London i Škotska su, na primer, ubedljivo glasali za ostanak u EU. Na prvu vest da je većina Britanaca glasala za odlazak iz EU, 71 milijarda funti naprosto je zbrisana iz najvećih nacionalanih kompanija, funta se obrušila, tržište vrednosnih papira doživelo je "nervni slom".

Ulog referenduma je bio daleko veći od pukog novca. Premijerka Škotske Nikola Sturdžon, veliki pobornik EU, već je po objavljivanju konačnih rezultata najavila da Škotska neće da prihvati raskid sa Unijom i da nema nikakve sumnje u to da sada kreće proces novog škotskog referenduma o izlasku Škotske iz unije Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministar inostranih poslova Filip Hamond alarmira Britance da će posle ovakve odluke "glas Britanije u Evropi značajno izgubiti na težini". Pobeda "evrofoba"i najava ostavke Kamerona izbacila je pod svetla reflektora bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Džonsona, jednog od najaktivnijih pobornika napuštanja Unije, kao prvog na listi kandidata za novog lidera Konzervativne partije i naslednika Kamerona na premijerskoj funkciji.

Serija medijskih reagovanja u prvim satima posle objavljivanja referendumskih rezultata susreće se u oceni da odlazak Britanije iz EU ne preti Britaniji koliko preti Evropskoj uniji sada kada je duh odlaska jednom izašao iz boce.

Nazire se još jedna žrtva Bregzita - lider laburista Džeremi Korbin, koji se zalagao za ostanak zemlje u Uniji, izgubio je tu bitku i sada se suočava i sa grupom aktivista u partiji, koji traže da napusti poziciju lidera laburista.

* Kameron podnosi ostavku: Preživeće Britanija i van EU

* Kladionice: Boris Džonson budući premijer

* Dozovite se pameti: Škotska stavlja veto na Bregzit!

* "Evropa mora da okonča mere štednje"
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

ŽIVOPISAN KANDIDAT ZA PREMIJERA Život Borisa Džonsona u 22 slike

Izvor: Blic, 27.Jun.2016

Bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson jedan je od glavnih pretendenata za mesto novog premijera Velike Britanije nakon njenog izlaska iz Evropske unije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.