Duga izloženost buci sve češće okidač moždanog udara

Izvor: Svet, 30.Jun.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duga izloženost buci sve češće okidač moždanog udara

Dugotrajna izloženost buci prouzrokovanoj prometom, povezana je u novoj studiji sa do 9 odsto većim rizikom od moždanog udara. Rizik je bio najveći kod osoba starije životne dobi, pišu istraživaci Imperial koledža u Londonu.
Britanski nučanici napominju da je već uočena veza između izloženosti buci i povećanja rizika za previsoki krvni pritisak. Inače, buka je faktor rizika za poteškoće sa snom i stresom, koji kao i hipertenzija takođe mogu dovesti do povećanja rizika >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << od moždanog udara.
Podaci koje je objavio “European Heart Journal” se odnose na 8,6 miliona stanovnika Londona praćenih od 2003. do 2010. godine. Takođe se pokazalo i da osobe svakodnevno izložene buci prometa glasnijoj od 60 decibela imaju prosečno 4 odsto veći rizik za smrt u odnosu na osobe koje redovno trpe buku ispod 55 decibela.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Duga izloženost buci sve češće okidač moždanog udara

Izvor: Scandal.rs, 30.Jun.2015

Britanski nučanici napominju da je već uočena veza između izloženosti buci i povećanja rizika za previsoki krvni pritisak. Inače, buka je faktor rizika za poteškoće sa snom i stresom, koji kao i hipertenzija takođe mogu dovesti do povećanja rizika od moždanog udara...Podaci koje je objavio...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.