Dolar blago ojačao dok se raspravlja o kamatama u SAD-u

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jun.2017, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar blago ojačao dok se raspravlja o kamatama u SAD-u

LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna blago ojačao, no trgovalo se oprezno zbog sumnji ulagača da će američki Fed ove godine još jednom povećati kamatne stope jer inflacijski pritisci nisu prejaki.

Tečaj eura prema američkoj valuti ostao je prošloga tjedna gotovo nepromijenjen, na 1,1195 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ojačala je, pak, 0,4 posto, na 111,25 jena.

Dolarov >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 0,1 posto, na otprilike 97,24 boda.

Taj je indeks početkom tjedna dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana jer je nekoliko dužnosnika američke središnje banke poručilo da bi do kraja godine Fed mogao još jednom povećati ključne kamate.

William Dudley, predsjednik Fedova ogranka u New Yorku, kazao je kako se inflacija u SAD-u ponešto usporila, ali da očekuje njezin rast, zajedno s rastom plaća jer se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava, što će središnjoj banci omogućiti daljnje postupno stezanje monetarne politike.

Prije desetak dana Fed je povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a špekuliralo se da je to posljednje povećanje cijene novca u ovoj godini jer niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

No, "Dudleyevi komentari pozitivno su utjecali na dolar jer ulagači vjeruju da Dudley vidi neku podršku gospodarstvu koju posljednji podaci ne pokazuju. Fedov osnovni scenarij jest da je usporavanje rasta privremeno i da će se uskoro rast ubrzati", kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Međutim, entuzijazam u vezi dolara splasnuo je do kraja tjedna jer niz posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje inflacije i rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Što se dolara tiče, čekamo kakvi će biti gospodarski pokazatelji do rujna. Vjerujemo da će tada Fed povećati kamate", kaže Daniel Trum, strateg u švicarskoj banci UBS.

Stabilnost eura zahvaljuje se, pak, dobrim makroekonomskim pokazateljima iz gospodarstava eurozone, ali i špekulacijama o tome kada će Europska središnja banka (ECB) najaviti zaokret u dugogodišnjoj labavoj monetarnoj politici.

"Kako traje rasprava o tome kada bi i kako brzo ECB trebao najaviti povlačenje programa kupnje vrijednosnica, vjerojatno će euro u idućem razdoblju biti osjetljiviji na gospodarske pokazatelje", kaže Viraj Patel, strateg u ING-u.

Pozitivno je, dodaje, prošloga tjedna na europsku valutu utjecao podatak da je povjerenje potrošača u eurozoni u lipnju dosegnulo najvišu razinu u 16 godina.

U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna i britanska funta jer su započeli pregovori o izlasku Britanije iz Europske unije.

Uz to, prošla je godina dana od britanskog referenduma o izlasku iz EU, a u tom je razdoblju funta prema dolaru oslabila više od 15, a prema euru gotovo 13 posto.

Polovicom tjedna funta je bila pod pritiskom jer je guverner britanske središnje banke Mark Carney poručio da sada nije vrijeme za povećanje kamata u Britaniji.

No, do kraja tjedna funta se oporavila jer je nekoliko dužnosnika Bank of England poručilo da bi trebalo povećati kamate jer bi nizak tečaj funte mogao potaknuti rast inflacije.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.