Dani indonežanskog filma

Izvor: NaDlanu.com, 15.Avg.2014, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani indonežanskog filma

Subota 16. avgust u 18h, Muzej istorije Jugoslavije.

NOVEMBAR 1828 (November 1828)

Indonezija 1979

Režija: Teguh Karija

Producent: Garuda Gemim, Film PT, Satria Film, PT

Uloge: Slamet Rahardjo, Rachmar Hidayat, Sandome M. Kusumo

Pratimo sudbine revoltiranih meštana indonežanskog ostrva Jave u njihovom otporu holandskoj okupaciji. Oficijelno sedmi film na listi najboljih indonežanskih filmova svih vremena, Novembar 1828, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << učvrstio je reputaciju Teguh Karije kao jednog od prvaka indonežanskog modernog filma. Svetsku premijeru film je imao na Londonskom filmskom festivalu 1980. godine, gde je dočekan ovacijama a talenat reditelja apostrofiran kao jedan od ključnih u azijskom filmu sedamdesetih godina. Zanimljivo je da glavnu ulogu u filmu igra takođe čuveni indonežanski reditelj Slamet Rahardjo. Novembar 1828 je jedan od filmova koji je u očima zapadnih kritičara postao svojevrsni brend, a znameniti britanski kritičar Derewk Eli je o njemu pisao kao izuzetnom ostvarenju.

DUGI MARŠ (Darah Dan Doa)

Indonezija 1950

Režija:Usmar Ismail

Production Companuy: PERFINI

Uloge:Del Juzar, Elia Bergen, Aedy Muward

Kroz sudbinu Sudarta, kapetana čuvene Siliwangi divizije, suočeni smo sa nizom kontroverzi na istorijskom planu, koje su pratile rađanje indonežanske nezavisnosti. Jedan od najkontroverznijih filmova u istoriji indonežanskog filma, označio je istovremeno dve stvari: nevolje indonežanske kinematografije sa cenzurom, koju je ovaj film srećno izbegao, te potvrdu talenta reditelja Usmara Ismaila, koji se uz Đaduga Đajakusimu smatra pionirom indonežanskog modernog filma i rediteljem koji je na planu filma dao jedan od najvećih doprinosa nezavisnosti.

http://www.mij.rs

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.