Britanija tjera ruskog milijardera da proda gasna polja

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2015, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija tjera ruskog milijardera da proda gasna polja

LONDON - Velika Britanija prisiljava ruskog milijardera Mihaila Fridmana da proda gasna polja u Sjevernom moru, s obrazloženjem da protiv Rusije mogu da budu uvedene nove sankcije, piše Fajnenšel tajms (FT).

Fridman je u posjed gasnih polja u Sjevernom moru došao u martu kupovinom firme DEA UK od njemačke RWE za 5,1 milijardi evra.

Britansko Ministarstvo za energetiku i klimatske promjene je juče pojačalo pritisak na Fridmana da proda gasna polja u Sjevernom moru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koja su u vlasništvu njegovog 10 milijardi dolara vrijednog energetskog fonda LeterUan (L1), dajući mu samo tri mjeseca da obavi prodaju ili će izgubiti dozvolu za rad, navodi britanski ekonomski dnevnik.

"Državni sekretar Ed Dejvi predlaže da se opozove naftna dozvola za rad DEA UK u Sjevernom moru, osim ako LeterUan ne obavi ubuduće promjenu kontrole (vlasništva) nad gasnim poljima DEA-e UK u Sjevernom moru", navelo je ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo energetike Velike Britanije dalo je Fridmanu tri mjeseca za realizovanje transakcije. Državni sekretar za energetiku Ed Dejvi je rekao da je spreman da taj rok produži na šest mjeseci. Po isteku tog roka Fridmanova kompanija će izgubiti prava na eksploataciju nalazišta.

Fajnenšl tajms navodi da je Dejvi prvi put iskoristio svoje ministarsko pravo da oduzme licencu za rad u Sjevernom moru.

"Odluka je donijeta nakon pažljivog razmatranja svih relevantnih informacija i nakon obavljenih konsultacija na međudržavnom nivou", navodi se u saopštenju ministarstva energetike.

Kako navodi list, ta situacija jasno pokazuje kakvom riziku se izlažu ruski biznismeni kad se nađu u "unakrsnoj vatri" zbog međunarodnih sankcija.

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja je našla za potrebno da se umiješa u poslovni sporazum s Rusijom, u strahu od pooštravanja antiruskih sankcija u budućnosti, dodaje list.

Povodom najnovijih izjava britanskog ministarstva energetike predstavnici LeterUan grupe nisu davali komentare.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.