BUDUĆNOST LETENJA Patentiran avion koji za sat vremena stiže od Londona do Njujorka!

Izvor: Blic, 05.Avg.2015, 06:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUDUĆNOST LETENJA Patentiran avion koji za sat vremena stiže od Londona do Njujorka!

Američki biro za patente odobrio je Erbasov zahtev za patent "ultrabrzog aviona i srodnih metoda vazdušnog kretanja". Erbas je patentirao avion koji može da leti brzionom većom od brzine zvuka - očekuje se da će dostići brzinu od 4,5 Maha, što je četiri i po puta brže od zvuka.

Ovaj "erbas" moću će da stigne od Londona do Njujorka za samo sat vremena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok je današnjim avionima kao što je Erbas A330 potrebno sedam do osam sati da prelete Atlantik, piše Biznis Insajder.

Novi avion trebalo bi da pokreću tri vrste motora, u sekvensijalnom redosledu, a oni bi doprineli dostizanju brzine od skoro 5.000 kilometara na čas. Za poletanje bi koristio dva turbomotora i raketni motor.

Kada bi dostigao željenu brzinu, turbomotori bi se uvukli u trup i dalje bi leteo pomoću raktenog motora na visini od 30 kilometara. Tada bi se aktivirala dva mlazna motora na krilima i bila bi dostignuta brzina od 4,5 Maha.

Kompanija smatra da bi avion mogao da ima i vojnu i civilnu primenu. Kao civilni avion mogao bi da funkcioniše kao privatni avion ili da preveze oko 20 putnika. Kao vojna letelica, mogao bi da prevozi specijalne snage ili da izviđa.

Ovaj avion verovatno nikad neće biti proizveden u velikom broju primeraka, ali tehnologija koju koristi naći će svoju primenu u drugim Erbasovim letelicama.

Pogledajte reklamni snimak:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.