ALARMANTNO: Ebola u Evropu stiže zaraženim mesom?!

Izvor: Kurir, 01.Avg.2014, 02:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO: Ebola u Evropu stiže zaraženim mesom?!

Stručnjaci upozoravaju da bi opasni virus mogao da se pojavi u Londonu zbog nelegalnog uvoza namirnice dobijene od šimpanzi ili antilopa

LONDON - Britanski stručnjaci upozoravaju da bi smrtonosni virus ebole, koji izjeda ljudsko tkivo, lako mogao iz Afrike da dođe do Evrope, najpre Britanije, a putem zaraženog mesa koje se svake godine u ogromnim količinama nelegalno unese u zemlju.

Profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Robert Dingval, ekspert za infektivne bolesti na Univerzitetu Notingem Trent, tvrdi da se za to meso najčešće kaže da je goveđe, ali da ono može biti i od šimpanze, antilope ili pacova - životinja koje mogu biti nosioci opasnog mikroorganizma, izazivača hemoragijske groznice.

Za četiri dana 57 mrtvih

- Mnoge divlje životinje imaju virus ebole, a meso od njih najčešće je loše pripremljeno i obrađeno. Ono bi lako moglo da završi na policama marketa u Londonu i izazove epidemiju - upozorio je Dingval.

Inače, te reči on je izneo u trenutku panike koja je nastala u svetu zbog mogućnosti širenja ebole, a koja je dosad na zapadu Afrike od februara ubila 729 ljudi. Samo između četvrtka i nedelje u Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Leoneu preminulo je 57 osoba.

Zbog te činjenice brojne evropske zemlje, ali i azijske, nakon što je jedna žena sa simptomima ebole iz Nigerije sletela na aerodrom u Hongkongu, pojačale su sigurnosne mere.

Nema epidemije

Međutim, belgijski naučnik koji je otkrio ebolu Piter Pjot isključio je mogućnost epidemije virusa van Afrike.

- Čak i kad bi osoba kao nosilac ebole putovala do Evrope, SAD ili negde drugde po Africi, ne mislim da bi to uzrokovalo epidemiju - istakao je Pjot.

Strah od širenja

VANREDNO STANJE

U SIJERA LEONEU

Sijera Leone juče je uvela vanredno stanje zbog epidemije ebole, od koje su 224 osobe umrle u toj zemlji.

- Proglašavam vanredno stanje kako bismo uveli jače mere u borbi protiv ebole - izjavio je lider Ernest Bai Koroma, koji je zbog situacije u zemlji otkazao put u Vašington i naglasio da se vanredno stanje uvodi na period od 60 do 90 dana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.