KINESKI PREMIJER: Novi fond od tri milijarde za evropske zemlje

Izvor: Telegraf.rs, 17.Dec.2014, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KINESKI PREMIJER: Novi fond od tri milijarde za evropske zemlje

- Sredstva će se koristiti na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane - rekao je Kećijang prilikom otvaranja privrednog foruma u okviru samita Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope

Kineski premijer Li Kećijang najavio je danas da će Kina osnovati novi investicioni fond u ukupnom iznosu od tri milijarde dolara za koji će moći da konkurišu zemlje srednje i istočne Evrope.

- Sredstva će se koristiti na nove načine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane – rekao je Kećijang prilikom otvaranja privrednog foruma u okviru samita Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope.

Od prethodne kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara, koju zemlje centralne i istočne Evrope takođe mogu da koristite, a Kina će pokušati da spusti troškove tih zajmova.

Foto: Marko Todorović

Vučić: Građani će osetiti korist od Samita

Kako je rekao kineski premijer, njegova zemlja ima sredstva za ulaganje, a u ovom delu Evrope rastu potrebe za razvojem infrastrukture. Kada je o Srbiji reč, Li Kećiang izrazio je nadu da će ulagači iz Kine moći ovde da otvore fabrike koje će proizvoditi opremu i materijal za razvoj infrastrukture.

Prema njegovim rečima, to će otvoriti i nova radna mesta.

- Ako zemlje budu iskoristile sve svoje potencijale, globalna ekonomija će izaći iz problema – istakao je Kećeng i osvrnuo se na probleme koje muče globalnu privredu.

Foto: Marko Todorović

HIT NA SAMITU! Premijer Kine razdvojio Vučića i Ramu (FOTO)

Li Kećijang najavio je da će biti formiran i poslovni Savet Kine i zemalja Centralne i Istocne Evrope, što će, kako je istakao, biti novi korak i nova faza u njihovoj međusobnoj saradnji.

Li je ocenio da saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope treba da bude podignuta na viši nivo i da donese više plodova saradnje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.