Tužilaštvo: Zahtev za preispitivanje nezavisnosti baltičkih republika besmislen

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: Zahtev za preispitivanje nezavisnosti baltičkih republika besmislen

Zahtev dvojice poslanika ruske Dume da se preispita akt priznanja nezavisnosti tri baltičke države - Litvanije, Estonije i Latvije od Sovjetskog saveza je - besmislen, izjavila je juče Marina Gridneva, portparolka kancelarije Državnog tužioca Rusije.

Poslanici, kojima se u vesti Asošijejtid presa (AP) ne navode imena, tražili su da se preispita legalnost priznanja nezavisnosti tri države o čemu je akt doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Državni savet formiran od strane tadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, septembra 1991.

Poslanici su u svom zahtevu ukazali da taj savet nije imao ovlašćeja za priznavanje nezavisnosti drugih država Sovjetskog saveza.

Gridneva je izjavila a prenele ruske agencije da kancelarija Državnog tužioca mora po službenoj dužnosti da preuzme i obradi sve zahteve, ali da ovaj "nema na zakonu utemeljenu prespektivu".

Zahtev je uzburkao duhove u trima baltičkim republikama, koje su sada članice Evropske unije (EU) i NATO. Potez je takođe naširoko tumačen i kao dokaz ruskih agresivnih težnji prema baltičkim republikama a sve u kontekstu tekućeg velikog zaoštravanja na relaciji Rusija-Zapad povodom situacije u Ukrajini.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov odbacio je potez kao besmislen.

"Iskreno, imam problem da shvatim smisao ovoga", rekao je Peskov, dodajući da Kremlj nije imao saznanja o ovom potezu dvojice poslanika.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe je negirao da je išta znao o ovoj inicijativi.

"Sve što ja znam je da imamo dipomatske odnose i međudržavne ugovore sa baltičkim republikama, i tome nemam šta da dodam", naglasio je on.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.