Šveđani optužuju: Ruski brodovi patroliraju našim vodama

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šveđani optužuju: Ruski brodovi "patroliraju" našim vodama

Švedske vlasti optužuju ruske brodove za ometanje radova na polaganju podvodnih kablova između Švedske i Litvanije.

Rusija je uzvratila na optužbe tvrdnjom da su ti potezi preduzeti kako bi zaštitili svoju zonu vojnih vežbi.

Optužba je izneta nekoliko meseci posle bezuspešne potrage Šveđana za ruskom podmornicom u švedskim vodama za koju se ispostavilo da je teretni brod.

Švedska insistira na tvrdnji da su ruski ratni brodovi ometali polaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kablova četiri puta u proteklih nekoliko meseci, javlja švedski portal “Lokalno”.

- Švedska je o tome razgovarala sa ruskim vlastima - rekao je medijima Pezman Fivrin, portparol ministra spoljnih poslova Margot Valstrom.

Stokholm će o optužbama ponovo raspravljati u ponedeljak, naveo je on.

Litvansko ministarstvo spoljnih poslova takođe je saopštilo da je ruska ratna mornarica u više navrata pokušala da ugrozi polaganje podmorskog kabla koji treba da poveže Litvaniju i Švedsku.

- Ruska mornarica je prekršila Konveciju UN o pravu mora i omela našu privrednu aktivnost - navodi se u saopštenju i dodaje da su Rusiji do sada upućene tri protestne note.

Po navodima litvanske elektroprivredne firme Litgrid, ruski brodovi su ilegalno ušli u ltivanske vode Baltičkog mora i primorali švedski brod - polagač kablova, da promeni putanju.

Podvodni kabl, dugačak 400 kilometara, treba da poveže litvansku ektro-mrežu sa skandinavskom.

Polaganje tog kabla košta 550 miliona evra i treba da bude završeno krajem ove godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.