KAŠIKAMA I NOKTIMA ISKOPALI 35 METARA DUBOK TUNEL: Namučeni Jevreji bežali od nacista, samo 11 ih preživelo (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Jul.2016, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAŠIKAMA I NOKTIMA ISKOPALI 35 METARA DUBOK TUNEL: Namučeni Jevreji bežali od nacista, samo 11 ih preživelo (FOTO) (VIDEO)

Mala grupa jevrejskih zatvorenika pre 70 godina bila je zarobljena u Ponarima, u Litvaniji, kada je došla na ideju da iz zatočeništva pobegne uz pomoć samo kašike. Izgladneli zarobljenici su uspeli da iskopaju 35 metara dugačak tunel i pokušaju da pobegnu nacistima.

Oni su se samoprozvali "Goreća brigada", a tunel su iskopali pomoću kašika i noktiju na rukama. Tri meseca im je trebalo da iskopaju uzak tunel koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << vodi do jame koja će ih "izbaviti" napolje. Inače, tu jamu je koristio Sovjetski Savez za skladištenje nafte dok u Litvaniju nisu došli nacisti.

Jevreji su uspeli da pobegnu 1944. godine, međutim, mnogo njih je otkriveno tokom bežanja. Samo 15 zarobljenika je izašlo iz jame, a 11 ih je preživelo i pobeglo u šumu.

Inače, u Ponarima se nalazi više od 100.000 leševa, takozvana masovna grobnica, zarobljenika koje su nacisti ubili. Njihova tela su bačena ili spaljena tokom holokausta.

Foto: Wikipedia/Poeticbent

- Ovakvo otkriće je veoma značajno i predstavlja neku vrstu pobede. Njegovo otkrivanje je jako bitan trenutak jer će prikazati sve strahote holokausta - rekao je doktor Džon Seligman, istraživač iz Izraela.

Pogledajte video:



(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.