Izvor: Nezavisne Novine, 18.Maj.2016, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena bezbjednosna rupa u Symantec antivirusu na Linux, Mac i Windows platformama

Bezbjednosne rupe u antivirus softveru nisu ništa novo, ali one koje postoje na više različitih platformi svakako jesu iznenađenje. Google-ov Tavis Ormandi je otkrio ranjivost u Symantec antivirus endžinu (koji se koristi i u Symantec i Norton brendiranim softverima) i koji ugrožava Linux, Mac i Windows računare.

Ukoliko koristite ranu verziju alatke za kompresovanje kako bi došli do izvršnog fajla, možete izazvati probijanje memorijskog bafera koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nudi duboku kontrolu nad sistemom. Napadaču je lako da probije ranjivost u tom slučaju. Kako Symantec presreće ulaze i izlaze u sistem, potrebno je samo da pošaljete email ili web link kako bi zarazili nečiji računar.

A što se tiče Windowsa, tu napad kompromituje kernel, najdublji dio operativnog sistema. Dobra vijest u svemu ovome je da će se Symantec pobrinuti za čitavu stvar veoma brzo, i da antivirus uz LiveUpdate već donosi neke ispravke dok ostalima treba patch.
Pogledaj vesti o: Linux,   Antivirusi

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.