UMESTO RASPLETA, NOVI ZAPLET: Evo ko smeta šampionu ABA lige na putu ka Evroligi

Izvor: Kurir, 01.Dec.2015, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UMESTO RASPLETA, NOVI ZAPLET: Evo ko smeta šampionu ABA lige na putu ka Evroligi

Ukoliko se neki od francuskih košarkaških klubova prikloni novom formatu Evrolige, umesto Lige šampiona FIBA, regionalna ABA liga ostaje bez mesta u eliti.

Evroliga je nedavno potpisala desetogodišnji ugovor sa kompanijom IMG, sa namerom da naredne decenije transformiše najpopularnije evropsko takmičenje u nadmetanje u kojoj bi učestvovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 16 klubova.

Ono što se zna jeste da 11 od spomenutih 16 timova čine oni sa A licencom – Anadolu Efes, CSKA Moskva, Armani Milano, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuča, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Jedno mesto pripada pobedniku Evrokupa, jedno pobedniku kvalifikacija, jedno šampionu Nemačke, dok bi pretposlednje mesto zauzeo neki od prebogatih klubova iz Rusije.

Poslednje upražnjeno mesto pripašće šampionu ABA lige, samo u slučaju da nijedan od klubova iz Francuske, koji su nešto naklonjeniji FIBA, ne odluči da nastupa u Evroligi.

Ranije se, takođe nezvanično, spominjalo da bi regionalna liga u slučaju ovakvog raspreta dobila mesto u kvalifikacijama, ali za sada se ništa ne zna na tu temu.

Nova Evroliga doneće i daleko bezbrižniju budućnost za arbitre, pošto će njih između 40 i 60 potpisati višegodišnje ugovore u vrednosti od 25 do 40 hiljada evra na godišnjem nivou, s tim da uz takse i nadoknade ta cifra može dostići i do 70.000 evra.

Verovatno će sve dosta biti jasnije posle sastanka predstavnika Evrolige, klubova i njihovih predstavnika koji je zakazan za sredu u Barseloni.

Nova Evroliga (16 klubova):

11 stalnih učesnika – Anadolu Efes, CSKA, Armani, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuča, Makabi, Olimpijakos, PAO, Real Madrid i Žalgiris

3 šampion Nemačke, tim iz Rusije, ABA ili Francuska

1 pobednik Evrokupa

1 pobednik kvalifikacija

Kurir sport / B92 sport

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.