Juve dobio Real, prokletstvo traje?

Izvor: B92, 05.Maj.2015, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juve dobio Real, prokletstvo traje?

Fudbaleri Juventusa savladali su Real Madrid u prvom meču prvog polufinalnog para Lige šampiona – 2:1 (1:1).

Drugi polufinalni duel na programu je u sredu u tradicionalnom terminu u Kataloniji, kada na Barseloninom Nou Kampu gostuje minhenski Bajern.

Duel pred 41.000 navijača na 'Juventus Areni' u Torinu rešio je Karlos Teves iz penala u 58. minutu. Prethodno je Alvaro Morata, inače dete Reala, doveo domaćina u vođstvo već u osmom, ali je Kristijano Ronaldo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 19 minuta kasnije poravnao rezultat.

U poslednjih devet navarata kada je madridski Real gostovao Juventusu zabeležio je samo jednu pobedu, dok aktuelni šampion Evrope u čak sedam uzastopnih duela nokaut faze, od sredine osamedesetih, nije slavio protiv Italijana – tri puta je upravo Juventus bio uspešniji, dva puta Milan i po jednom Roma i Torino. Takođe, tim iz Madrida nikada nije prošao u finale posle poraza u prvom meču, od sedam pokušaja.

S druge strane, Masimilijanu Alegriju se isplatio agresivniji i ofanzivniji pristup, pošto su njegovi momci odigrali sjajan meč, iako dobar deo javnosti nije dovodio pobedu gostiju u pitanje. Ključnu ulogu odigrao je maestralni Karlos Teves – najpre je njegov šut doveo do prvog pogotka, zatim je nezaustavljivim trkom naterao Danija Karvahala da ga obori, a onda hladnokrvno poslao loptu po sredini gola za delirijum u Torinu.

Drugi put u istoriji LŠ (uz sezonu 2012/13), otkad je 1992. godine promenjen format, svi učesnici polufinalnih duela imaju barem po jednu titulu prvaka Evrope.

Revanš susreti na programu su sledeće nedelje, a veliko finale igra se u Berlinu šestog juna.

Nasuprot svim očekivanjima, duel u Torinu počeo je brzom i agresivnom igrom, s tim da je domaći tim bio taj koji je visokim presingom uspostavio ranu kontrolu na terenu. Već na samom startu u prilici se našao Teves, da bi nedugo zatim zapretio Marko Sturaro, koji se neočekivano našao u startnoj postavi. Ipak, oba puta je Iker Kasiljas bio siguran.

Međutim, već u osmom minutu Juventusu se isplatio pristup, a Alvaro Morata postigao je pogodak protiv bivšeg kluba. On je tako postao sedmi igrač koji je zatresao mrežu Madriđana posle napuštanja kluba, a šta mu Real predstavlja pokazao je time što nije previše slavio pogodak. Marselo je neobjašnjivo ostavio Tevesa samog u ćošku kaznenog, Argentinac kroz noge gađao dalji ugao, a Morata bio najbrži posle odbitka Kasiljasa za prednost.

Nije Alegrijeva ekipa promenila način igre ni posle vođstva, iako je 'Kraljevski' klub bivao sve opasniji, ali ovoga puta Klaudio Markizio i Sturaro nisu bili uspešni. Kako je duel odmicao, gosti su pojačavali pritisak, da bi Kristijano Ronaldo u 27. minutu završio sjajnu akciju svog tima – ponovo se osamivši od Lionela Mesija na prvom mestu večne liste strelaca elitnog takmičenja sa 76 golova.

Posle akcije po desnom boku, Dani Karvahal je prebacio visoku loptu do Hamesa Rodrigesa, koji je bio na dva metra od golaut linije, a Kolumbijac je iz prve prebacio na sredinu gola – odakle Portugalac samo postavlja glavu i donosi izjednačenje. Sve je totalno mogao da preokrene Hames Rodriges pred sam odlazak na odmor, ovoga puta posle akcije po levom krilu i savršenog centaršuta Iska, ali je sa dva metra razdaljine pogodio samo prečku gola Đanluiđija Bufona.

Drugi deo igre počeo je nešto sporijim ritmom, pa u uvodnih desetak minuta nismo videli previše uzbuđenja, sem nekoliko sporadičnih pokušaja iz daljine s obe strane. Čini se da je gost svesno prepustio posed domaćinu, ne bi li sačekao šansu iz kontre, ali im se takav pristup obio od glavu već u 58. minutu, kada je Karlos Teves rešio susret. Bivši napadač Boke Juniors je sâm izvukao kontru svog tima, ušao u kazneni prostor, a Dani Karvahal napravio čist penal – što nije promaklo glavnom arbitru Martinu Etkinsonu.

Teves je uprkos sujeverju uzeo loptu i hladnokrvno je poslao po sredini gola, pošto je sačekao da Iker Kasiljas prvi izabere stranu, za veliko slavlje Torineza. Do kraja susreta Alegrije je izmenama totalno umrtvio igru, Real je napadao, na teren je ušao i Ćićarito Ernandes, ali promene rezultata nije bilo. Šta više, odličnu priliku da 'Staroj dami' donese i dva gola prednosti pred revanš propustio je rezervista Fernando Ljorente u drugom minutu nadoknade. Andrea Pirlo je poslao dobar centaršut na drugu stativu, Baskijac je bio usamljen, ali je njegov pokušaj od zemlju golman gostiju nekako ukrotio.

"Juventus Arena" (41.000 gledalaca):

Juventus – Real Madrid 1:1 (Morata 8 - Ronaldo 27)

Sastavi:

Juventus: Bufon, Lihtšajner, Bonuči, Kjelini, Evra, Markizio, Pirlo, Sturaro (od 64. Barzalji), Vidal, Teves (od 86. Pereira), Morata (od 78. Ljorente)

Real Madrid: Kasiljas, Karvahal, Varan, Pepe, Marselo, Kros, Ramos, Bejl (od 86. Hese), Isko (od 63. Ćićarito), Rodriges, Ronaldo

Nismo dugo čekali na prvo uzbuđenje, jer je Juventus već u 54 sekundi imao sjajnu priliku. Kasiljas je loše izbacio loptu, tačnije presing domaćina dao je rezultat, a ubrzo se Arturo VIdal našao sam ispred golmana gostiju, ali se Čileanac spetljao i omogućio defanzivcima da reaguju. 'Bjankoneri' su tražili penal, međutim, Martin Etkinson nije pomislio da svira faul.

Trivija U polufinalima Lige šampiona samo se još jednom dogodilo da su golmani kapiteni, kao što je to slučaj danas, a u pitanju je duel Juventusa (Peruci) – Monako (Bartez) pre 17 godina.

Real je odgovorio već u sledećem napadu posle prekida, ali nije bilo previše opasno, da bi Stefano Sturaro, 22-godišnji momak, koji je na iznenađenje svih starter, pokušao sa dvadesetak metara, a Kasiljas uz malo problema uspeo da uhvati loptu. Usledio je novi odgovor gostiju, a Bonuči je u nameri da zaustavi Ronalda u naletu napravio prekršaj za žuti karton već u trećem minutu. Portugalac je pogodio samo živi zid.

'Staroj dami' se i te kako isplatio ofanzivni pristup – pošto su već u osmom minutu stigli do zasluženog vođstva. Marselo je neobjašnjivo ostavio Karlosa Tevesa potpuno samog na desetak metara od gola, Klaudio Markizio je to brzo uvideo i poslao mu pâs, Argentinac je gađao dalji donji ugao Kasiljas samo odbio loptu – a 'odbačeni' Alvaro Morata postigao pogodak – 1:0.

TrivijaAlvaro Morata je sedmi biši igrač koji je postigao gol protiv 'Kraljevskog' kluba – prethodno su to učinili Ivan Zamorano, Fernando Morientes, Žulio Cezar, Arjen Roben, Vesli Snajder i Klas Jan Huntelar.

Dete Reala, koje nikada nije dobilo pravo šansu u Madridu, imalo je neposredno pre pogotka takođe dobru šansu, ali je Kasiljas prozreo njegov lob i na vreme uspeo da uhvati loptu. Ni posle vođstva ekipa Masimilijana Alegrija nije promenila pristup, nastavila je sa otvorenom igrom, dok je gost počeo da preti sa distance preko Iska i Tonija Krosa.

U uvodnih 25 minuta videli smo čak 12 šuteva na gol, puno ritma i opasnih napada, a samo dva minuta kasnije i novi gol. Ronaldo se ekspresno iskupio za promašaj u prethodnom napadu, kada je izašao sam iskosa na Đanluiđija Bufona. Real je napao po desnom boku, Karvahal poslao loptu do Hamesa Rodrigesa blizu golaut linije, a Kolumbijac akrobatski prosledio loptu na drugu stativu. Tamo se našao Kristijano Ronaldo i sa linije smestio loptu u praznu mrežu – 1:1.

TrivijaNajbolji igrač sveta postigao je svoj 76 gol na 96 meču u eltinom takmičenju, čime se ponovo osamio na čelu večne liste strelaca – koje je delio sa najvećim rivalom Lionelom Mesijem.

Nešto mirniji deo igre u finišu prvog dela igre prekinuo je Klaudio Markizio udarcem iz daljine, ali je on otišao metar pored desne stative, da bi Hames Rodriges propustio šansu da svom timu donese totalni preokret. Gosti su odigrali brz napad, prebacili su težište igre sa desnog na levi bok, Isko uz golaut liniju poslao odličan centaršut u sredinu – Kolumbijac se izvio i uspeo da zahvati loptu, ali je ona otišla previsoko i od prečke se odbila u polje.

Drugi deo igre počeo je slično prvom, pošto su 'bjankoneri' krenuli sa presingom i ovoga puta. Kontrolisali su situaciju na terenu u uvodnih deset minuta, ali nisu uspeli konkretno da zaprete mreži Kasiljasa. S druge strane, Real se možda i svesno povukao i čekao šansu da iz kontre i dva kontakta stigne do šanse za gol. Ipak, ni oni nisu imali izgledniju priliku, da bi posle udarca iz ugla u 58. minutu ponovo bili u deficitu.

TrivijaKarlos Teves postigao je svoj sedmi pogodak u tekućoj sezoni Lige šampiona, jedan više nego u prethodnih pet puta kada je učestvovao ukupno.

Posle intervencije domaće odbrane, lopta je stigla do Karlosa Tevesa na sredini terena, a fenomenalni Argentinac je vukao sve do šesnesterca i na kraju izborio penal. Sve vreme mu je na leđima bio Dani Karvahal, dok su Arturo Vidal i Marselo pali posle duela, da bi, pošto je Teves zasekao u levo, Španac oborio 'Karlita' za 'čist' penal. Oglušio se o pravilo da igrač nad kojim je napravljen jedanesterac ne bi trebalo da izvodi prekide i lagano smestio loptu u mrežu – 2:1.

U međuvremenu, videli smo i prve izmene – Isko je ustupio svoje mesto Ćićaritu Ernandesu, dok je Barzalji zamenio Sturara. Malo je nedostajalo da Madriđani izjednače već posle dva minuta, kada je ponovo bilo opasno posle akcije po boku. Ovoga puta je Bejl centrirao, Meksikanac nije uspeo da zahvati loptu u visini penali, već je samo malo skrenuo na drugu stativu – ali je Ronaldo zamalo bio kratak.

TrivijaU poslednjih osam navarata kada je madridski Real gostovao Juventusu u Torinu zabeležio je samo jednu pobedu, dok su u čak sedam uzastopnih duela nokaut faze Italijani bili uspešniji – tri puta Juventus, dva puta Milan i po jednom Roma i Torino.

U poslednjih petnaestak minuta susreta nismo videli previše uzbuđenja, ali je Juventus bio taj koji je bio daleko bliži pogotku. Real je napadao, što je bilo i očekivano, međutim, Alegri je uradio tačno ono što je želeo uvođenjem Andree Barzaljija – totalno je umrtvio igru. Poslednju šansu za domaće propustio je Fernando Ljorente u 92. minutu, pošto je malo pre toga ušao umesto Tevesa, kada je njegov pokušaj sa druge stative Kasiljas uspeo da ukroti, a samo šesdeset sekundi ranije nije uspeo da kazni veliku grešku Rafaela Varana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Juve dobio Real

Izvor: OkRadio.rs, 05.Maj.2015

Fudbaleri Juventusa savladali su Real Madrid u prvom meču prvog polufinalnog para Lige šampiona – 2:1 (1:1). Drugi polufinalni duel na programu je u sredu u tradicionalnom terminu u Kataloniji, kada na Barseloninom Nou Kampu gostuje minhenski Bajern. Duel pre 41.000 navijača na "Juventus Areni"...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.