ANALIZZA: Drugi krug Istoka - Lebron i društvo lako prolaze Atlantu, Majami izgleda mnogo bolje od Toronta

Izvor: MozzartSport.com, 02.Maj.2016, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANALIZZA: Drugi krug Istoka - Lebron i društvo lako prolaze Atlantu, Majami izgleda mnogo bolje od Toronta

Posle Zapada, predstavljamo ko se na Istoku bori za finale Konferencije

Prvi krug plej-ofa je za nama, a u konkurenciji za šampiona NBA lige ostalo je još osam ekipa. U Zapadnoj konferenciji su već krenule utakmice drugog kruga, a večeras Klivlend i Atlanta otvaraju polufinale Istoka. Toronto i Majami svoju prvu utakmicu igraju sutra, a mi donosimo našu analizzu tih dvoboja.

KLIVLEND KAVALIRS – ATLANTA HOKS

(skor u regularnoj sezoni >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << - 3:0)


Prošle sezone, kada je Atlanta imala prednost domaćeg terena, Kevin Lav bio povređen, a Kajri Irving tek pomalo igrao u dve utakmice. Klivlend je u finalu Istoka 'pometlao' Atlantu. Ove sezone Hoksi izgledaju mnogo lošije, regularna sezona je bila turbulentna, a sve se glasnije priča o velikim promenama unutar rostera. S druge strane, Kavsi su zdravi, a u sezoni su pobedili u sve tri međusobne utakmice. Uz to, imali su i četiri dana više odmora.

Nakon svega napisanog u prethodnom paragrafu, postoji li neko ko veruje da bi Atlanta mogla da iznenadi moćni Klivlend?

Jasno je da su Kavsi svoju ekipu gradili za veliko finale NBA lige. Konkurencija na Istoku ih tokom cele sezone nije previše zanimala, a utisak je da je Lebron Džejms mogao da ima i bolju sezonu, samo da je to hteo. Ipak, koliko god bolji bili od ostatka konkurencije u konferenciji, ipak ovaj Klivlend nije toliko dobar da bi mogao da se proglasi najvećim favoritom za osvajanje šampionske titule. Čak šta više, u svim projekcijama se ipak nalaze na trećem mestu, iza Voriorsa i Sparsa.

Klivlend bi lako mogao da osvoji Istok, a ova serija protiv Atlante bi mogla da bude i lakša nego je bila ona protiv Detroita. Hoksi nemaju teškog centra poput Andre Dramonda da pravi pometnju pod košem, niti je njihov roster sastavljen od velikog broja mladih, atletski fantastičnih igrača kao što je to slučaj kod Pistonsa. Atlanta je, realno, prošle sezone doživela svoj plafon, a ova serija bi mogla da označi i kraj jedne ekipe koja je igrala lepu košarku, ali ipak nije stvorena za najveće domete.

Koliko god se Kent Bejzmor proteklih dana trudio i najavljivao da je spreman za čuvanje Lebrona Džejmsa, ipak on nije Demar Kerol čiji gubitak Atlanta nije mogla da nadoknadi. Takođe, dosta igrača izgleda prilično lošije u odnosu na prošlu sezonu, a posebno se to odnosi na Korvera koji je daleko od onog trojkaškog ubice iz prošle sezone. Ni Al Horford se ne može pohvaliti najboljom sezonom, a sve se glasnije priča kako bi mogao da napusti klub, baš kao i Džef Tig.

Atlanta ima priliku da popravi mišljenje analitičara u ovoj seriji, ali bojimo se da im to neće biti lako. Pogledajte samo meč-apove. Tig će imati velikih problema s Irvingom koji je protiv Pistonsa pokazao da je u dobroj šuterskoj formi, Korver i Džej Ar Smit se, nažalost po Korvera, međusobno poništavaju, a Al Horford neće doneti veliku prednost u odnosu na Timofeja Mozgova ili Tristana Tompsona kao što je to radio prošle sezone. O Džejmsu i Bejzmoru ne treba trošiti reči, a jedino je Pol Milsap velika uzdanica Hoksa. No, i on s druge strane ima Kevina Lava koji ove sezone mnogo bolje nego lani. Nije to onaj Lav iz Minesote, ali se napokon lagano pronalazi u ovom sastavu Kavsa. Pogotovo je to slučaj kada Klivlend igra “small ball” basket.

Zanimljivo bi, doduše, moglo da bude u dvoboju klupa, ali samo ako Denis Šreder u potpunosti nadigra Metjua Delavedovu te pokaže zašto su Hoksi spremni da se odreknu Džefa Tiga. Majk Skot je dobar odgovor na Čeninga Fraja, a i Tabo Sefološa, Tijago Spliter i Majk Muskala mogu više da pomognu nego neki igrači Klivlenda. Sve je to zajedno premalo za bilo kakvo iznenađenje.

Prognoza: 4-1. Ne bi nas čudilo ni da bude 4-0, ali “dali” smo Atlanti jednu pobedu. Dobre smo volje.

MOZZART KVOTE ZA PRVI MEČ SERIJE

TORONTO RAPTORS – MAJAMI HIT

(skor u regularnoj sezoni - 3:1)


E, ovo bi trebalo da bude zanimljiva serija. Samo što su obe ekipe u sedmim utakmicama protiv Indijane i Šarlota izborile drugi krug plej-ofa, kreće nova runda. A sudeći po prikazanom do sada, očekuju nas utakmice s dosta uspona i padova s obe strane.

Priča je ovde jednostavna. Sve zavisi od toga kako će izgledati bekovski Ol-star tandem Raptorsa. Kajl Lori i Demar Derozan su odigrali kriminalnu seriju protiv Indijane, a slično su izgledali i lani protiv Vašingtona. Neverovatno je kako su loše izgledali tokom većeg toka serije, praktično nisu mogli da pogode nijedan spoljni šut, a i prodori pod koš nisu se završavali onako kako su oni želeli.

Imali su sreće da je Indijana ekipa u stvaranju, tim koji, praktično, kada isključiš Pola Džordža, još nema ozbiljnu opciju. Majls Tarner bi to mogao da bude, ali trenutno definitivno nije.

Majami, s druge strane, ima vrlo jasne odgovore na Lorija i Derozana, pa njih dvojica neće smeti da dopuste utakmice kakve su imali u prvom krugu. Dvejn Vejd je jako emotivno shvatio ovaj plej-of, izgleda da irazito želi dvoboj s Lebronom i Kavsima, a to je pokazao i u šestoj utakmici protiv Hornetsa kada je sve sam odlučio.

Ipak, Hit nema samo odgovore na spoljnim pozicijama. Na krilnim pozicijama veterani Džo Džonson i Luol Deng izgledaju bolje od Demara Kerola i Patrika Patersona, a ključni dvoboj bi mogao da se vodi ispod koša. Jonas Valančijunas je nosio Raptorse većim delom serije protiv Indijane, ali tada mu je protivnik bio dobar, ali ne sjajan Ijan Mahinmi. Sada će imati mnogo više posla s Hasanom Vajtsajdom, čovekom koji je još jednom dokazao ne samo da pripada NBA ligi, nego da se radi o jednom od najboljih obrambenih centara lige koji, osim toga, može da postigne dovoljno koševa i  koji je pokazao da saigrači ne bi trebalo da ga ignorišu ni u napadu.

A, podetimo, samo pre dve godine igrao je u Libanu…

Što se klupa tiče, Raptorsi imaju sjajnog Korija Džozefa koji se nameće kao glavni strelac druge postave, a tu su i dobri obrambeni igrači Norman Pauvel i Bismark Bijombo. Terens Ros nikako ne uspeva da se nametne, a Luis Skola i Džejms Džonson su završetak prošle serije gledali sa klupe.

Džoš Ričardson i Džastin Vinslou su mladi dvojac koji svojom energijom donosi mnogo toga s klupe Majamija, a za očekivati je da će Ričardson opet imati dosta minuta nauštrb Dragića, prvenstveno zbog  obrambenih zadataka. Biće tu zanimljivo i koliko će Erik Spolstra koristiti Udonisa Haslema i Amarea Stodemajera jer Toronto u rotaciji ipak ima dva klasična centra pa je teško za verovati da će “small ball” biti dobro rešenje Miamija.

Prognozza: 2:4. Hit ipak ima više rešenja u odnosu na Toronto, a bez obzira što su se mučili protiv Šarlota, izgledali su mnogo bolje nego Raptorsi. Tu je i ta veteranska snaga jer Spolstra raspolaže s dosta igrača koji su prošli puno toga u karijeri. Iskreno, voleli bismo da Majami prođe jer smatramo da bi finale Istoka bilo daleko zanimljivije kada bi se Kavsima suprotstavili oni, a ne Raptorsi.

Piše: Emir Fulurija, urednik sajta Germanijak.hr

(FOTO: Action Images)
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona,   NBA

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.