Vodeće sile pružile podršku libijskoj vladi nacionalnog jedinstva

Izvor: Blic, 10.Okt.2015, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodeće sile pružile podršku libijskoj vladi nacionalnog jedinstva

Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Velika Britanija i SAD podržale su vladu nacionalnog jedinstva u Libiji koju su predložile UN kako bi se okončao konflikt između dve rivalske vlade u toj zemlji koju potresaju sukobi.

- Odlaganje formiranja vlade jedinstva samo bi prolongiralo patnje libijskog naroda i koristilo teroristima - navodi se u zajedničkom saopštenju ovih zemalja, preneo je Rojters.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se dodaje da će međunarodna zajednica stajati uz vladu nacionalnog jedinstva pred kojom je težak posao ponovnog uspostavljanja mira i stabilnosti u Libiji, kao i da će izolovati one koji ne budu poštovali taj sporazum.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju Bernardino Leon saopštio je u četvrtak da je u toj zemlji formirana vlada nacionalnog jedinstva, nakon dugotrajnih i teških pregovora koji su okončali višemesečno dvovlašće u Libiji.

Leon je kazao da je odlučen sastav vlade nacionalnog jedinstva, koja predstavlja korak ka ozdravljenju naftom bogate zemlje koju potresaju podele još od svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija 2011, prenela je agencija AP.

U Libiji su postojale dve vlade, jedna u Tripoliju koju podržavaju islamisti i druga, međunarodno priznata u Tobruku na istoku zemlje.

Pred novom vladom je niz izazova, uključujući ekonomiju na ivici kolapsa, brojne militantne grupe i humanitarne izazove.

UN procenjuju da je za oko 2.44 miliona ljudi, odnosno 40 odsto ukupnog stanovništva u Libiji, potrebna zaštita i neki vid humanitarne pomoći.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.