Vesna Babić: Država se odrekla mog Srđana!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2015, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesna Babić: Država se odrekla mog Srđana!

Nekadašnji zamenik šefa obezbeđenja premijera Srbije Zorana Đinđića, Srđan Babić, već sedam meseci se nalazi zatočen u libijskom zatvoru u Tripoliju, a vlasti u Srbiji se ponašaju kao da to nije njihov državljanin.

Babićeva supruga Vesna, kaže za "Vesti", da je neverovatno da je niko, ni iz Ministarstva spoljnih poslova, ali ni iz Ambasade Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Libiji, već dva meseca nije pozvao kako bi je informisao o sudbini njenog muža. Pri tom, da apsurd bude veći, jedine informacije koje dobija su od porodice Aleksandra Hafa, Austrijanca koji je uhapšen zajedno sa Babićem.

- Da nije tragično, bilo bi smešno, da me supruga otetog Austrijanca Andrea obaveštava kako su ga obišli ambasadori Austrije i Mađarske i odneli mu pisma i pakete. Njima nije teško da prevale više hiljada kilometara do Libije, iz Beča i Budimpešte, a od naše države nema čak ni poziva da me pitaju kako sam - kaže ogorčeno Vesna Babić.

Prema tim, poslednjim informacijama, on je i dalje u samici, ali su libijske vlasti odbile da dozvole da ga posete ambasadori Mađarske i Austrije.

- Kada sam shvatila da od naše države nema ništa, zamolila sam suprugu austrijskog državljanina da zamoli svog ambasadora da poseti i Srđana. On je pokušao, ali su ga libijske vlasti odbile uz konstataciju da Srbija ima svog ambasadora - kaže Vesna Babić.

"Vesti" su posle niza bezuspešnih pokušaja da stupe u kontakt sa ambasadorom Srbije u Libiji, Oliverom Potežicom, na kraju, pre dve nedelje, od službenika ove ambasade dobili "usmenu ambasadorovu poruku" da se za sva pitanja u vezi Srđana Babića obratimo Ministarstvu spoljnih poslova.

Međutim, iako smo zvaničan zahtev uputili istog dana, 23. septembra, sve do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor ni na jedno pitanje, a pitali smo:

"Zašto ambasador Srbije u Libiji još nijednom nije obišao državljanina Srbije Srđana Babića u zatvoru? Da li je tačno da supruzi Srđana Babića nije omogućeno da mu šalje pisma, pakete i da se češće čuje telefonom sa njim? Supruga Srđana Babića tvrdi da je njegovo zdravstveno stanje loše i nalazi se u samici. Ipak, MIP tvrdi da je on dobro. Na osnovu čega to tvrdite? Zbog čega ovaj slučaj sa zarobljenim srpskim državljaninom još nije okončan, ako Ambasada Srbije normalno funkcioniše u delu Libije koji je pod kontrolom snaga koje su i uhapsile Babića?"

Supruga Srđana Babića kaže da nije ni očekivala da ćemo dobiti odgovor.

- U javnost je puštena priča da je on otišao tamo kao neki plaćenik i da zbog toga i nije "njihova briga". Ne zanima ih što tamo nije otišao kao avanturista, već preko francuske kompanije Argus, koja je licencirana u 17 zemalja. Da li to znači da ako se zaposlite u stranoj firmi više niste državljanin Srbije - pita na kraju Vesna Babić.

Da podsetimo, Vesna Babić je do sada tražila pomoć od svih relevantnih institucija Srbije, uključujući i premijera Aleksandra Vučića.

"Zbog nemara našeg Ministarstva i neangažovanosti naše ambasade, prinuđena sam da se sama snalazim za informacije, a dobijam ih od firme za koju moj suprug radi u Libiji, kao i od supruge austrijskog državljanina koji je isto zadržan sa njim, sama da nalazim rešenje kako svom suprugu da pomognem, jer ja da čekam i da se nadam da ga tek tako puste mogu samo meseci i godine da prođu, jer ja mog supruga volim, meni je dom svetinja, bez njega mi se čitav život ruši", stoji između ostalog u pismu premijeru od pre par meseci.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.