Toni Bler pokušao da spasi Gadafija pre bombardovanja Libije

Izvor: Blic, 01.Sep.2015, 06:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toni Bler pokušao da "spasi" Gadafija pre bombardovanja Libije

Nekadašnji premijer Velike Britanije i lider laburista Toni Bler bio je veoma blizak sa ubijenim liderom Libije Muamerom el Gadafijem, sa kojim je imao unosnu saradnju. Sada se Bler nalazi pred istragom vlade svoje zemlje usled indicija da je pokušao da upozori i spase Gadafija pre nego što je NATO bombardovao Libiju i praktično potpisao smrtnu presudu pukovniku.

U biografiji Dejvida Kamerona, čiji je autor ser Entoni Seldon, navodi se da je Toni Bler 2011. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontaktirao "ključnog Gadafijevog saradnika" i upozorio ga da je u toku vojna kampanja da se dotadašnji lider Libije svrgne s vlasti, uz podršku SAD i njenih saveznika.

U knjizi se navodi da je Toni Bler čak nazvao sedište britanske vlade u Dauning stritu 10 i rekao kako "Gadafi želi dogovor sa Britancima". Premijer Dejvid Kameron, ipak, nije prihvatio tu ponudu.

U Velikoj Britaniji je trenutno u toku istraga o učešću vojske te zemlje u akcijama u Libiji.

Nadhim Zahavi, poslanik konzervativaca u parlamentu Velike Britanije izjavio je da bi "u jeku ovih otkrića, Bler morao da istupi i otkrije javnosti veze koje je Britanija imala sa Libijom".

Iako je u pitanju biografija Dejvida Kamerona, Toni Bler je dobio veliki prostor u njoj, u kojem je uglavnom spominjan u negativnom kontekstu.

Seldon navodi da "Bler nije imao petlje da interveniše u Siriji, jer da jeste, ISIS ne bi bio ovako moćan". Ova teorija je, pak, krajnje diskutabilna, naročito imajući u vidu da je sve glavne lidere Islamske države tokom 2000-ih finansirala SAD, koja svoje akcije reko kada sprovodi bez pomoći Britanaca. Cilj je bio rušenje sirijskog režima, koji nikako ne odgovara njihovim spoljnopolitičkim aspiracijama.

Godine 2003. Toni Bler je u UN predložio rezoluciju za ukidanje američkih sankcija Libijii. Britanski mediji pisali su da je nekadašnji premijer radio kao savetnik Libijske investicione uprave, fonda koji su osnovali Gadafijevi 2006. godine i čija se vrednost procenjuje na 70 milijardi dolara. Baš u to vreme, pukovnikov najkontroverzniji sin Seif je izjavio da je Bler postao dobar prijatelj porodice Gadafi.

Ljudi bliski Gadafiju, kao i njegov sin Saif el-Islam Gadafi, pominjali su da im najmanje dve države, odnosno kompanije iz tih držžava - Francuske i Italije, duguju 200 milijardi američkih dolara.

Ljuti zbog neplaćanja dugova, Libijci su planirali da ne obnove ugovore s kompanijama koji ističu 2012. godine. Prema nekim glasinama, ubijeni libijski vođa tajno je izneo iz Libije i u inostranstvu investirao više od 200 milijardi dolara.

Danas, četiri godine nakon brutalnog ubistva pukovnika Gadafija na ulicama, Libija je u potpunom haosu.

U zemlji čije je klanove, ilegalne milicije i plemena Gadafi kontrolisao više od četiri decenije, posle "uvođenja demokratije" baš ništa ne funkcioniše, a svi su na (nečijoj) meti: na kratko i sa jasnom porukom otet je pa ubrzo oslobođen premijer Ali Zejdan, američki komandosi su "opušteno" upali u zemlju i oteli islamistu Abua Anasa el Libija, a američki ambasador je ubijen.

Od "početka revolucije" samo u Bengaziju izvrššeno je više od 70 političkih ubistava... nestašice vode i struje sve su češće, proizvodnja nafte višestruko je umanjena...U prevodu, Libija je ogrezla u nemaštini, krvavim sukobima i anarhiji, dok je sa Gadafijem situacija bila znatno drugačija.

Pukovnik Gadafi Libijom je vladao 42 godine, bio poznat po ekstravagantnoj garderobi, telohraniteljkama "amazonkama" i šatorima koje je razapinjao u zvaničnim posetama širom sveta. Za vreme njegove vladavine nafta je u Libiji bila jeftinija od vode, svi su imali besplatno školovanje, koje je plaćala država - kako u Libiji tako i u inostranstvu, a račun za struju - nije postojao. Sa zapadnim liderima imao je faze ljubavi i mržnje: zna se da je bio u dobrim odnosima sa bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, pričalo se da je finansirao predsedničku kampanju bivšeg predsednika Nikole Sarkozija u Francuskoj, a među bliskim poslovnim saradnicima porodice Gadafi pominjan je i bivši britanski premijer Toni Bler. Rođen je 1942. godine u pustinji u blizini Sirta - gde je i završio. Početkom šezdesetih završio je oficirsku školu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Gadafi je imao osmoro dece - sedam sinova i jednu ćerku, među kojima su bili ambasadorka dobre volje UN, profesionalni fudbaler, plejboj i šef libijske službe bezbednosti. Uprkos međusobnoj ljubomori, suparništvu i nadmetanju, sva Gadafijeva deca su, čim je u Libiji izbila pobuna, stala uz oca, odbacili su lagodne živote koje su do tada vodili u inostranstvu.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Moamer Gadafi,   NATO

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.