Tinja nada u oslobađanje Dalibora

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2015, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinja nada u oslobađanje Dalibora

Već skoro 60 dana je Dalibor Savičić (39) Austrijanac srpskog porekla talac libijskog ogranka Islamske države, a na osnovu razvoja situacije na terenu u Kriznom štabu u Beču se nadaju da je još živ.

Dalibor je otet 6. marta s naftnog polja Al Gani u centralnoj Libiji, kada je ovo postrojenje napalo 150 boraca Islamske države.

Oni su oteli devet zaposlenih među kojima je bio i Dalibor. Početkom aprila su dva državljanina Bangladeša i jedan Gane pušteni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na slobodu, dok je Dalibor i dalje u raljama otmičara, koji ga najverovatnije države u gradu Sirte.

Oslobođeni taoci nisu mogli, tokom saslušanja, da kažu gde se nalazi Dalibor, jer su rekli da su na putu do Sirtea muslimani odvajani od taoca druge vere, te se ne zna gde su Dalibor, pet Filipinaca i jedan Čeh.

Krizni štab ukazuje da je vojno stanje u Libiji veoma teško i nejasno. U Tripoliju se nalazi na vlasti jedna od zapada priznata vlada, u Tobruku je uspostavljen islamistički parlament s drugom vladom.

U komplikovanoj situaciji prisutan je, pored libijske vojske i savez islamističkih jedinica, koje su bliske Islamskoj državi.

Uz to i plemena igraju ulogu i razvoju situacije.

Što se Dalibora tiče čini se da će doći do odlučujuće borbe između 166. Misrata brigade i islamista oko Sirtea. Zbog okršaja oko Sirtea Krizni štab strepi za život taoca, jer je nejasno da li će ekstremisti ubijati taoce ukoliko im bude pretio poraz.

Kao tračak nade Krizni štab ocenjuje i nehomogenu strukturu Islamske države u Libiji, koja nije tako dobro organizovana kao ogranci u Siriji i Iraku. Radi se o različitim i lokalnim grupama, koje nisu ni toliko radikalne kao Islamska država.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.