Srbin u Libiji: Spremni smo za evakuaciju

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2014, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin u Libiji: Spremni smo za evakuaciju

Oko stotinu državljana Srbije, koji su na privremenom radu u Libiji, sprema se za evakuaciju zbog pogoršanja situacije i novih oružanih sukoba u toj zemlji. Najteža je u Tripoliju i regionu Bengazija.

Ponovo na oprezu: Rade Đermanović

 

- U Bengaziju se mnogo toga ružnog izdešavalo, situacija je haotična. Naši ljudi ne napuštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kampove gde su im smeštaj obezbedile strane ili libijske firme u kojima su zaposleni. Kampove čuva libijska policija, ali i ipak smo oprezni. Bez hitne potrebe ne odlazimo u grad, pošto vlada bezakonje. Jake su fundamentalističke grupacije "Al Šarija" i na meti su im svi stranci koje optužuju za današnju tešku životnu situaciju Libijaca - ispričao je za "Vesti" Rade Đermanović iz Nove Pazove.

On više od 25 godina radi u Libiji, a sad je zaposlen u državnoj naftnoj firmi Zujetina.

- U kompaniji nas je petorica sa prostora bivše Jugoslavije. Pripravni smo za evakuaciju. Trenutno smo na platformi na obali mora, daleko od libijskih oružanih sukoba, ali pošto imamo teško iskustvo kad smo iz Libije 2011. jedva žive glave izvukli, spremni smo da odemo čim se otvori aerodrom u Tripoliju - kaže Đermanović.

 

Gradimir Gajić, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tripoliju, rekao nam je da su neki državljani Srbije već napustili Libiju kopnenim putem ka Tunisu.

- Situacija je nepredvidiva. Odlaze oni koji imaju izlazne libijske vize. Drugi još čekaju, jer trenutno ne rade migracione službe koje ih izdaju. Naše Ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da se ne putuje u Libiju, preporučilo je državljanima Srbije koji su već ovde da budu u kontaktu sa svojom ambasadom da bi blagovremeno saznali gde su krizna žarišta. Momentalno reagujemo na zahteve za pomoć naših državljana, posebno kod regulisanja administrativne procedure za izlazak iz Libije. A oni koji uprkos kriznom stanju žele da ostanu preporučujemo da sa poslodavcima dogovore maksimalnu ličnu zaštitu i stalno budu u kontaktu sa Ambasadom Srbije - kaže Gajić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.