Osam čuvara ubijeno u napadu na naftno polje u Libiji

Izvor: Blic, 06.Mar.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam čuvara ubijeno u napadu na naftno polje u Libiji

Ekstremisti su danas napali naftno polje u centralnom delu Libije, gde su ubili osam stražara i izazvali požar, saopštila je libijska Nacionalna naftna korporacija.

Prema saopštenju kompanije, napadači su stigli sa severa, odnosno iz grada Sirta koji su prošlog meseca zauzeli ekstremisti bliski Islamskoj državi. Od tada je bilo nekoliko napada na obližnja naftna postrojenja, mada niko nije preuzeo odgovornost.

Zasad nije jasno da li ekstremisti preuzeli kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nad naftnim poljem Al-Gani ili pobegli pošto su izazvali požar.

Zbog napad na naftna poilja u proteklih nekoliko nedelja, Libija je saopštila da 11 polja nisu operativna, među kojim je i Al-Gani, i aktivirala klauzulu "viša sila" kojom je država izuzeta iz ugovornih obaveza.

Tri godine posle svrgavanja vođe Mohameda Gadafija, Libija je podeljena između dve vlade i mnoštva ekstremističkih grupa.

Međunarodno priznati vlada i parlament primorani su da se premeste na istok zemlje pošto su Tripoli prošlog leta zauzeli islamski ekstremisti.

Haos u vlasti je dao plodno tlo za ekstremiste bliske Islamskoj državi koja kontrloše grad Darna na istoku Libije kao Sirt i koja je izvela više samoubilačkih napada širom zemlje.

Proizvodnja nafte u Llibiji je pala za oko 25 odsto od normalnog nivoa.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Libija:Teroristi napali polje nafte

Izvor: B92, 07.Mar.2015, 00:32

Ekstremisti su napali naftno polje u centralnom delu Libije, gde su ubili osam stražara i izazvali požar, saopštila je libijska Nacionalna naftna korporacija...Prema saopštenju kompanije, napadači su stigli sa severa, odnosno iz grada Sirta koji su prošlog meseca zauzeli ekstremisti bliski Islamskoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.