Izvor: Blic, 29.Maj.2016, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijska istočna banka štampala novac uprkos kritikama

Libijska istočna Centralna banka saopštila je da je štampala novčanice, uprkos protivljenju Vlade Libije koju podržavaju UN, što je izazvalo zabrinutost za sposobnost te države da razvije koherentna monetarna i ekonomska pravila, navodi agencija AP.

Novčanice su odštampane u ukupnom iznosu od četiri milijarde libijskih dinara (oko 2,6 milijardi evra), a biće u opticaju od 1. juna, navedeno je u saopštenju istočne Centralne banke sa sedištem u gradu Baida.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Kako je navedeno, novčanice su štampane u Rusiji i izgledaju drugačije onih koje su u opticaju, a potpisao ih je guverner centralne banke sa sedištem u Baidi, Ali el Habri.

Ambasada SAD je ocenila da će novčanice biti "falsifikovane", kao i da će "ugroziti poverenje u libijsku valutu".

U saopštenju Ambasade SAD je ukazano na rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se pozivaju zemlje članice da priznaju samo ustanove koje su povezane s vladom u Tripoliju koju podržavaju UN.

Politička podela u Libiji na dva parlamenta i dve vlade potiče od leta 2014. godine. Istočna vlada i parlament formirani su nakon poslednjih parlamentarnih izbora, ali je parlament u Tripoliju odbio da preda vlast.

Poslednja kriza nastala je pošto je istočna vlada primila samo polovinu novčanog iznosa koji je tražila od Centralne banke Libije sa sedištem u Tripoliju, navela je istočna Centralna banka.

U Libiji vlada haos od svrgavanja i ubistva bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija 2011. godine. Libiju od tada razaraju oružani sukobi frakcija, od čega, kako smatraju analitičari, najviše profitiraju Islamska država i šverceri koji ilegalno prevoze izbeglice sa libijske obale.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.