Italija i Egipat predvode apele za akciju u Libiji

Izvor: VOA, 19.Feb.2015, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija i Egipat predvode apele za akciju u Libiji

Dok je Savet bezbednosti juče održavao vanrednu sednicu o libijskoj krizi, Italija je pozvala međunarodnu zajednicu da promeni tempo svoje reakcije na bezakonje koje zahvata tu zemlju.

Postoji strah da teroristička grupa  Islamska država učvršćuje i uvećava teritoriju pod svojom kontrolom u Libiji, a još jedna od potvrda toga je nedavno objavljeni video snimak na kojem ekstremisti odsecaju glave egipatskim hrišćanima – posle čega je zvanični Kairo u znak odmazde >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << reagovao vazdušnim napadima na njihove ciljeve u Libiji.

Libijci u Tripoliju slave godišnjicu revolucije. Međutim, i četiri godine pošto je - uz podršku NATO snaga - s vlasti zbačen Moamer Gadafi - bezakonje stvara haos u toj zemlji.

Pogubljenje egipatskoih hrišćana od strane Islamske države, poznate i kao ISIS ili ISIL, izazvalo je strahovanja da je Libija postala plodno tlo za širenje te grupe, kaže Matia Toaldo iz Evropskog saveta za spoljnopolitičke odnose.

„Izvestan broj libijskih džihadista, koji su se borili u Avganistanu i Siriji sada se vratio u Libiju. Postoje i druge terorističke organizacije koje imaju otvoreni savez sa nekim frakcijama, a tu pre svega mislim na Ansar al Šariju. Borci te grupe možda već prelaze u ISIS“.

S druge strane Mediterana, Italija razmatra vojnu akciju. Ministar inostranih poslova Paolo Đentiloni pozvao je na kolektivnu globalnu reakciju.

„Pogoršanje situacije na terenu primorava, naglašavam, primorava na promenu tempa međunarodne zajednice pre negoo što bude suviše kasno“.

Islamska država se hvalila ambicijama da osvoji Rim. Italija se oseća kao da je na liniji fronta, kaže Toaldo.

„Ideja da imate tako užasavajuću i opasnu terorističku organizaciju praktično u vašem dvorištu, jer Libija to jeste -  ona je samo 500 kilometara od Sicilije. Zatim je tu i pitanje migracije i pomisao da bi džihadisti mogli da se izmešaju sa migrantima na brodovima koji prelaze Mediteran“.

Postoji strah da je Islamska država bacila oko na libijsko naftno bogatstvo, kako bi finansirala svoju terorističku mrežu, kaže Džon Hamilton, ekspert za Libiju iz organizacije  „Cross Border Information“.

„Ne mislim da je zapravo moguće da oni to učine, ali strahovanje da bi mogli je noćna mora koju je Islamska država vrlo voljna da podstakne“.,

Egipat je sproveo vazdušne napade na položaje Islamske države u Libiji posle pogubljenja kopta. Predsednik Abdel Fatah el-Sisi zatražio je usvajanje rezolucije Ujedinjneih nacija kojom bi se omogućilo međunarodnim snagama da intervenišu. To bi moglo da kompromituje položaj svetske organizacije, kaže Hamilton.

„I mada je Egipat tražio intervenciju UN-a ove vrste, svetska organizacija zapravo pokušajva sprovede mirovne pregovore između islamističkih grupa, naravno ne Islamske države, ali drugih islamističkih grupa i priznate vlade Libije. Ne mogu obe te stvari da rade istovremeno“., navodi Džon Hamilton.

Vojni analitičari dovode u pitanje koliko bi sami vazdušni napadi mogli da naškode Islamskoj državi u Libiji.

„Pa ipak, uvođenje kopnenih trupa bi bilo teško. Smatram da bi jedna stvar, koja bi ujedinila sve frakcije koje se bore u Libiji brže od bilo čega drugog, bila strana intervencija“, kaže Džon Hamilton iz Cross Border Information.

To je problme s kojim se suočava zapad: pronaći ravnotežu između rizika intervencije i opasnosti od propale države na južnim obalama Evrope.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.