Eksperti: ISIS širi teritoriju u Libiji

Izvor: Mondo, 02.Dec.2015, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti: ISIS širi teritoriju u Libiji

Eksperti UN navode da "Islamska država" u Libiji ima između dve i tri hiljade boraca i namerava da proširi teritoriju pod svojom kontrolom u toj severoafričkoj zemlji.

Foto: screenshot/YouTube

Eksperti UN, međutim, u svom izveštaju Savetu bezbednosti naglašavaju da je IS samo jedan od aktera među brojnim zaraćenim frakcijama, prenosi AP.

Stručnjaci koji prate sankcije UN prema Al Kaidi i povezanim grupama navode u izveštaju da IS predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "očiglednu kako kratkoročnu tako i pretnju na duži rok" u Libiji.

U izveštaju na 24 strane kaže se, takođe, da IS nailazi na "snažan otpor kod stanovništva, kao i na teškoće u građenju i održavanju lokalnih savezništava".

Eksperti dodaju da tu pretnju treba realistično proceniti.

Kako su ranije preneli svetski mediji, komandanti ID počeli su da prelaze iz Sirije u Libiju.

Libijski grad Sirt pretvorio se u jedno od većih uporišta džihadista.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.