Vremeplov u Leskovcu: Srednjevekovni vitez Nikola Skobaljić u prirodnoj veličini

Izvor: Blic, 08.Maj.2015, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremeplov u Leskovcu: Srednjevekovni vitez Nikola Skobaljić u prirodnoj veličini

Figura srednjevekovnog viteza Nikole Skobaljića u prirodnoj veličini s vereničkim prstenom njegove voljene žene Mare, rekonstrukcija i zapisi o najvećm balkanskom panuđuru, čiji je i nakit star osam milenijuma, samo su deo nove postavke Narodnog muzeja u Leskovcu u čijoj lepoti posetioci od 9. maja mogu da uživaju.

Na novoj postavci „Vremeplov leskovačkog kraja“, koja preko originalnih predmeta, ilustracija, crteža, 3D restitucije, fotografija, maketa i mozaika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prikazano je osam hiljada godina istorije leskovačkog kraja, od neolita do poznog srednjeg veka. Na ovoj postavci radili su stručnjaci ovdašnjeg muzeja, ali i na desetine saradnika iz Niša i Beograda.

- Namera nam je bila da prikažemo svakodnevni život, šta se jelo i kako se oblačilo, kako se ratovalo i kako se sahranjivalo -  kaže Mira Ninošević iz Narodnog muzeja.

Mira Ninošević iz Narodnog muzeja.Postavka je prezentovana u dva arhitektonska dela i četiri tematske celine: Leskovac od praistorije do rimskog perioda, zatim, rimski period, srednji vek i četvrtu i najveću celinu čine eskponati s arheološkog lokaliteta Caričin grad, rodno mesto cara Justinijana Prvog.

Autori su se potrudili da istaknu monumentalnost i lepotu grada i njegov značaj za istoriju lekovačkog kraja i zemlje u celini.

Deo oslikane posude, koplje i figurina su najstariji eksponati u ovoj postavci budući da datiraju iz osmog veka nove ere, a ono što posbeno privlači pažnju jeste vitrina s figurom Nikole Skobaljića, srpskog viteza s plavim očima, smeđim brkovima, oklopom i mačem, kao i maketa Skobaljić grada, izrađena na osnovu starina

- Nikola Skobaljić i njegov stric su 1454. godine s mnogo slabijom i manjom vojskom pobedili Turke, a drugom bitkom je komandovao sam sultan. U njoj je Nikola zarobljen i naboden na kolac i to je prvo nabijanje na kolac u Srbiji. Skobajić grad, koji je služio i kao pribežište i koji je živeo od bronzanog doba, ubrzo je razrušen, a njegovi ostaci su još vidljivi - priča Ninoševićeva.

U vitrinima su izloženi i predmeti iz svakodvenog života kroz milenijume, a jedan deo posvećem je čuvenim leskovačkim panađurima za koje lekar i putopisac engelskog kralja Edvard Braun 1669. godine piše da je u Leskovcu na Vetrenici video najveći panađur na Balkanu.

Utisak je da je leskovački kraj oduvek bio jak trgovački i zanatski centar jer su ovde izoloženi premdeti iz najudaljenih civilizacja, o čemu govori i podatak da je 1516. godine samo s jednog panađura prihodovano 11.000 akči, trećina od ukupnog godišnjeg prihoda.

Centralno mesto u prvoj prostoriji zauzima vitrina u obliku piramide koja simbolizuje dominatno brdo Hisar iznad leskovačke kotline.

S tog lokalitete izloženi eksponati svedoče da se ovde život odvijao od neolita do srednjeg veka.

Ostalo je prazno mesto koje se čuva za za povelju iz 1400. godine u kojoj se ime Leskovca prvi put pominje. Ta povelja nalazi se u Hilandaru, a u Narodnom muzeju se nadaju da će uskoro dobiti saglasnost za njeno preseljnje.

Pored Mire Ninošević, autori izložbe su i Veroljub Trajkoivć, Julijana Pešić i Smilja Jović. Svečano otvaranje postavke je, inače, zakazano za sutra veče.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.