Učenici prikupljali potrošene baterije

Izvor: juGmedia, 01.Okt.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici prikupljali potrošene baterije

LESKOVAC/VUČJE – Učenici osnovne škole „Bora Stanković“ i srednje „Svetozar Krstić Toza“ u Vučju prikupili su danas oko 300 potrošenih  baterija, za svega 10 minuta.

Reč je akciji u okviru projekta „Koliko su korisne, toliko su opasne – baterije“, a organizovali i pripremili su je učenici srednje škole koji su prošli obuku na temu štetnosti potrošenih baterija i njihovog nepravilnog odlaganja.

„Želeli smo da vršnjacima ukažemo na to >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << koliko je štetno da potrošene baterije bacaju gde i ostalo smeće ili još gore, u prirodu. Objasnili smo im da baterije sadrže teške metale koji su opasni po ljude i okolinu ukoliko dospu u zemlju, vodu ili vazduh, a na taj način i u hranu“, rekao je koordinator projekta Dušan Stošić, inače, učenik srednje stručne škole u Vučju.

Za 10 i više prikupljenih baterija učenici su dobijali majcu sa logo znakom kampanje.

Inače, srednje škole sa teritorije grada Leskovca takmičiće se u decembru u akciji prikupljanja potrošenih baterija.

„Tri škole koje prikupe najviše baterija dobiće po jedan digitalni foto aparat. Grad Leskovac dobiće četiri kontejnera za odlaganje baterija i oni će se nalaziti ispred velikih marketa. Ovo je, inače, prva akcija ovog tipa u Srbiji“,  naglasila je ćlan udruženja Porečje Vučje Verica Živković.

Na teritoriji grada živi oko 40 000 domaćinstva od kojih svako prosečno mesečno potroši po 10 različitih vrsta baterija. To znači da se na razne načine, nekontrolisano, odlaže minimum 400 000 baterija godišnje.

Projekat sprovodi Udruženje Porečje u Vučju, a finansira  Fondacija Trag kroz program  javnog zagovaranja, u partnerstvu sa Institutom za odrzive zajednice i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.