U bolnici u Leskovcu devojčici (13) odredili POGREŠNU KRVNU GRUPU, i to pred OPERACIJU!

Izvor: Telegraf.rs, 29.Maj.2016, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U bolnici u Leskovcu devojčici (13) odredili POGREŠNU KRVNU GRUPU, i to pred OPERACIJU!

Dobrivoje Stojanović, načelnik Službe za transfuziju Opšte bolnice u Leskovcu, smenjen je nakon što su radnici tog sektora napravili grešku pri određivanju krvne grupe kod jedne 13-godišnje devojčice. Naime, njoj su greškom odredili B pozitivnu, a ne A pozitivnu krvnu grupu!

Ovu grešku je otkrila devojčicina majka Milka Stevović iz Leskovca kada je ćerku odvela kod zubara, prenosi "Jugmedia".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs <<
- Operacija je na sreću odložena za dva meseca, pa mi je naloženo da tada donesem sveže rezultate. Kada sam taj novi rezultat uporedila sa prethodnim, uočila sam grešku. Ne smem ni da zamislim šta bi se desilo da je pri operaciji primila pogrešnu krvnu grupu - rekla je Stevovićeva.

U ovoj službi tada niko nije hteo da komentariše slučaj, već je upućeno saopštenje u kome se nije negirala greška, već je rečeno da je do nje došlo tokom transportovanja uzoraka krvi.

Foto-ilustarcija: Tanjug/Nenad Milošević

- Uzorci iz kojih su rađene krvne grupe i koje je službi donela majka deteta, Služba za transfuziju krvi je prihvatila kako bi izašla u susret pacijentu koji nije bio sposoban da dođe do naše ustanove. Iz tako donetih uzoraka urađena je grupa i Rh faktor, koagulacioni status a dobijeni rezultati su upisani u listama rezultata i protokolima. Zbog nastalog problema (različite krvne grupe), transfuzija krvi više neće prihvatati neadekvatno transportovane, obeležene uzorke, bez propratnih listi i o tome će biti obavešteni svi pacijenti kojima su naše usluge potrebne - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.