Sve više mladih povrtara na području Leskovca

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više mladih povrtara na području Leskovca

U poslednjih nekoliko godina na jugu Srbije sve je više mladih koji odlučuju da se bave savremenom povrtarskom proizvodnjom.

Za razliku od dedova i roditelja koji su se samostalno bavili proizvodnjom, mladi leskovački povrtari se udružuju.

Dragan Stojanović, Milos Stajić i Marko Stajić iz Leskovca su drugovi od detinjstva i kako bi obezbedili dobru egzistenciju rešili su da postave šest plastenika na površini od 60 ari i da gaje povrće. Sami su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izradili metalnu konstrukciju, a uz pomoć rođaka i prijatelja postavljaju i učvršćuju metalne delove i foliju. Iz dva plastenika koja su postavili jula meseca, prodavnicama već isporučuju svež krastavac.

„Ukupno će biti šest plastenika i tu će biti povrtarska proizvodnja. Uglavnom ćemo gajiti kasni i rani krastavac. Između te proizvodnje gajićemo zelenu salatu i ako se odlučimo možda ćemo i paradajz. Trenutno imamo dva plastenika sa po 2.000 korena krastavca i uskoro ćemo da zasadimo oko 60.000 korena zelene salate“, objašnjava Dragan Stojanović.

U već postavljene plastenike povrće navodnjavaju sistemom kap po a kada zarade prvi novac planiraju da postave i grejanje.

Dragan, Miloš i Marko su ubeđeni da će uspeti udruženi, jer smatraju da je proizvodnja hrane isplativa ako se radi po standardima i kvalitetno.

"Jedino tako možemo da uspemo udruženim snagama. Odrasli smo od malena zajedno i imamo totalno poverenje jedni u druge“, kaže Marko Stajić.

Mladi povrtari objašnjavaju da im ovako udruženima svaki posao postaje lakši.

"Nije teško za rad i mislim da ćemo sve da prodamo, jer radimo kvalitetno i vodimo računa o hemijskoj zaštiti“, komentariše Miloš Stajić.

Plastenici su ih koštali oko 25.000 evra, a deo novca su zaradili na starom zasadu jagode od hektar i po. Zato su nedavno podigli još jedan zasad od hektar sa sortom zenga zengana.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.