SUTRA JE OPASNO IZLAZITI NAPOLJE! Vrlo visok indeks UV zračenja u celoj Srbiji!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Maj.2016, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUTRA JE OPASNO IZLAZITI NAPOLJE! Vrlo visok indeks UV zračenja u celoj Srbiji!

Indeks ultraljubičastog (UV) zračenja u celoj Srbiji sutra će biti osam i devet, što se na skali smatra vrlo visokim, pa stručnjaci upozoravaju da svako ko može ostane kod kuće, ili napolje ne izlazi bez zaštite.

U Srbiji se stepen UV zračenja meri indeksom od jedan do 11, a prema dostupnim podacima iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) on će sutra u većini mesta  biti osam i devet. U Beogradu će biti osam, koliko i u Ćupriji, Kraljevu, Kikindi, Kruševcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Leskovcu, Loznici, Nišu, Novom Sadu, Somboru... Indeks više biće na Kopaoniku, u Sremskoj Mitrovici, Sjenici, Vranju, na Zlatiboru...

S tim u vezi, lekari upozoravaju da treba koristiti zaštitu i izbegavati boravak na direktnom suncu.

- Trebalo bi izbegavati izlazak napolje u najtoplijem delu dana od 11 do 16 časova. U slučaju izlaska, kožu treba prekriti, ili pre izlaganja suncu, na nju naneti kremu sa zaštitnim faktorom - kaže za Telegraf direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu prim. dr Aleksandar Adamović.

Printskrin: RHMZ

Prema njegovim rečima i određena hrana može da nas spasi gorenja na suncu.

- Ekstrakt crvene narandže je odlična UV zaštita, zatim, dobro je jesti crnu čokoladu jer ima dosta kakaa, ruzmarin bi trebalo koristiti kao začin, dobro je koristiti i alge, piti zeleni čaj, jesti grožđe… Štiti i vino, ali sa njim ne bi trebalo preterivati. Ove namirnice bi trebalo da budu svakodnevni deo ishrane - navodi prim. dr Adamović.

Foto-ilustracija: Foter/Németh Szilvia

Osim opekotina, prekomerno izlaganje UV zracima može da izazove rak kože, da ošteti oči, utiče na pad imuniteta a samim tim i smanjuje otpornost organizma na infekcije.

(Lj. R.)


Pogledaj vesti o: Leskovac,   Kruševac

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.