STRINGS  Škola muzike za usavršavanje budućih majstora violine, viola i violončela

Izvor: juGmedia, 24.Avg.2016, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRINGS Škola muzike za usavršavanje budućih majstora violine, viola i violončela

LESKOVAC – Dodelom diploma polaznicima i koncertom u Leskovačkom kulturnom centru 20. avgusta završena je 4. Letnja škola muzike „Strings“ za violinu, violu, violončelo, kontrabas, gitaru i kamernu muziku.

Pokrenuta u cilju afirmacije i dodatnog usavršavanja mladih muzičkih talenata, od prvog izdanja 2013. godine sa 12 polaznika i tri profesora za tri instrumenta, škola je za kratko vreme prevazišla lokalne okvire. >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Ove godine okupila je 45 đaka i studenata iz 19 gradova naše zemlje, Slovenije i Crne Gore. Oni su nova saznanja sticali od eminentnih profesora muzičkih akademija i škola iz Srbije, među kojima su i umetnici međunarodne reputacije.

„Prvi put držim majstorski kurs u Srbiji i radujem se svemu ovome jer vidim da će se to razviti u jako dobru stvar koja ima perspektivu. I sve to vidim za pet do deset godina”, ističe Ljubinko Lazić, profesor na Fakultetu uzmetnosti u Nišu i solo kontrabasista Beogradske filharmonije.

Dodaje da je radio na Vagnerovim danima u Bajrojtu, poznatom svetskom festivalu koji je 1876. osnovao slavni nemački kompozitor u operskoj kući Bajrojt Festšpilhaus koju je sam izgradio.

“Sve me ovo malo podseća na taj festival u blizini Minhena i moram da poredim sa vašom školom. Ima puno mladih ljudi i sve ih vodi jedna ista želja, ista misao, entuzijazam. Svi vredno rade, sad da li je to u Bajrojtu u Bavarskoj ili u Leskovcu u južnoj Srbiji, nije važno, zato što muzika ne poznaje granice. Muzika je večna, muzika je univerzalna, muzika nas spaja. Ja vidim svetlu budućnost ove škole”, zaključuje Lazić.

Panta Veličković, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Škole za muzičke talente u Ćupriji, koji je takođe držao kurseve u inostranstvu, podvlači da će ova škola da preraste u nešto korisno za grad, za zemlju, a najviše za obrazovanje mladih.

“Imate ovde mnogo dece iz malih sredina koje nemaju ni orkestar, nikada nisu ni videli orkestar, zato je meni najveće zadovoljstvo bilo da gledam svoje đake viole kako sviraju zajedno sa učenicima violine, čela i kontrabasa”, naglašava poznati muzičar i graditelj gudačkih instrumenata. Dodaje da je fasciniran gradom koji se, kaže, mnogo promenio na bolje. “Leskovac ima puno mladih, grad živi, a puno sredina u našoj zemlji nema ni toliko mladih, ni toliko optimizma”.

“Dugujemo zahvalnost Leskovačkom kulturnom centru za odličnu organizaciju i gradu koji prepoznaje kvalitet ove škole, bez njihove pomoći nje ne bi ni bilo”, kaže poznati čelista Dragan Dorđević, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i umetnički direktor Škole za muzičke talente u Ćupriji. Dodaje da će škola imati sve veći značaj, a da je ove godine najdragocenije bilo formiranje Omladinskog kamernog orkestra „Strings“, sa kojim je radio dirigent Rade Pejčić, čijim je koncertom na najlepši način završena istoimena letnja škola.

Njegova učenica Sara Čano iz Slovenije, petnaestogodišnja studentkinja Konzervatorijuma za muziku i balet u Ljubljani, kaže da je uživala svirajući na tom koncertu kao solo čelista. “Orkestar je lepo svirao, a publika je bila odlična. Ja ovde dolazim već drugi put zbog profesora Dragana Đorđevića, on mi predstavlja muziku, govori detalje koji su bitni za dobar zvuk i ja to cenim”, zaključuje Sara dodajući da je ove godine i druženje bilo lepše.

U ovogodišnjoj školi „Strings“ predavači su bili i profesori Fakulteta umetnosti u Nišu Jovan Bogosavljević, violina, i Miloš Janjić, gitara, zatim Boža Saramandić, violončelo, profesor Škole za muzičke talente u Ćupriji, Dušan Stojanović, gitara, profesor u muzičkoj školi u Lendavi u Sloveniji i Damjan Saramandić, violončelo, apsolvent master studija na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u Nemačkoj.

Ovogodišnji „Strings“ ostaće upamćen i po bogatom programu.

Održano je pet koncerata profesora i polaznika, radionica o čuvanju i održavanju instrumenata Borisa Batalovića, majstora violinara, diplomca Akademije za izgradnju violina u Kremoni u Italiji i otvorena izložba fotografija danskog umetnika Nikolaja Lunda.

Ivana Ristić

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Učesnici iz regiona na Letnjoj školi muzike u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 24.Avg.2016

Letnja škola muzike "Strings" za violinu, violu, violončelo, kontrabas, gitaru i kamernu muziku ove godine je okupila 45 đaka i studenata iz Srbije, Slovenije i Crne Gore.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.