Rupska reka : Vodena revolucija i dalje traje

Izvor: JUGpress.com, 29.Maj.2016, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupska reka : Vodena revolucija i dalje traje

GRDELICA

Udruženje gradjana „Rupska reka“ reagovalo je danas povodeom najavljene izgradnje mini hidoelektrane „Lanište“ sa izgradnjom pregrade na Rupskoj reci na K.O. NOVO SELO opštine Leskovac i mašinske zgrade na K.O.GRADIŠTE opština Vlasotince, nosioca projekta “POWER BNM“ d.o.o. iz Leskovca Kumarevo bb.

Obaveštenje o ovome objavljeno je u leskovačkom nedeljniku “ Nova Naša reč” od 27.05.2016.od >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine , navodi ovo udruženje.

“Naime, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je donelo Rešenje kojim se odlučuje da je potrebna procena i utvrđuje obim i sadržaj Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje MHE „Lanište“ sa izgradnjom pregrade na Rupskoj reci na K.O. NOVO SELO opštine Leskovac i mašinske zgrade na K.O.GRADIŠTE opština Vlasotince, nosioca projekta “POWER BNM“ d.o.o. iz Leskovca Kumarevo bb.

Uvid u doneto rešenje može se izvršiti u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u Novom Beogradu, Omladinskih Brigada 1, kancelarija 428, svakog radnog dana od 11 – 14 časova u roku od 10 dana od objavljivanja ovog obaveštenja.

Zainteresovana javnost i nosilac projekta mogu da izjave žalbu Vladi Republike Srbije putem ovog organa u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa.

Ceo tiraž novina je juče, nakon distribucije u Leskovcu, Vlasotincu i Grdelici, otkupljen u roku od sat vremena kako ova informacija ne bi stigla do građana Grdelice i okolnih mesta, korisnika vodozahvata vode za piće grdeličkog vodovoda. Nekome je odgovaralo da građani i zainteresovana javnost ne budu informisani o ovome.

Pošto realizacija, a i sam projekat MHE „Lanište“ direktno ugrožava vodozahvat vode za piće grdeličkog vodovoda, a samim tim i bezbednost i egzistenciju više od 15.000 stanovnika, apelujemo na republičke organe koji su doneli ovo rešenje da omoguće da doneto rešenje bude dostupno narodu i prezentuju ga u Grdelici zainteresovanoj javnosti tj. korisnicima vodozahvata vode za piće .

Apelujemo i na lokalnu vlast i organe da iterese više o d 15.000 stanovnika stave ispred interesa pojedinaca ma koji oni bili.

Poruka građanima Grdelice i okoline je da se aktivno uključe u spašavanje svog vodozahvata i vode za piće jer to u njihovo ime neće niko drugi da uradi”, navodi se u saopštenju Udruženja gradjana “Rupska reka”.

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.