RHMZ: Danas do 42 stepena, osveženje tokom noći

Izvor: RTS, 06.Avg.2017, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RHMZ: Danas do 42 stepena, osveženje tokom noći

U Srbiji je i dalje na snazi crveno upozorenje, jer kako je prognozirano, temperature će dostizati 42 stepena. Ovo je poslednji u seriji toplih dana i tokom noći stiže osveženje, kaže dežurni prognostičar RHMZ-a Dragan Đurić.
Dragan Đurić kaže za RTS da se temperature od 42 stepena danas očekuju u južnom Pomoravlju - u Leskovcu, Nišu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kruševcu, i eventualno velikom Pomoravlju.

I danas postoje šanse da istorijski maksimum u Beogradu bude oboren - 1905. godine je izmereno 38,7 stepeni, a danas je realno da bude 39, kaže Đurić.
"U situaciji smo da dva uzastopna dana budu najtoplija od kada se vrše merenja", ukazuje Đurić.
Ovo je poslednji dan toplotnog talasa i tokom noći stiže osveženje, kaže Đurić.

"Prvo u severnim i zapadnim krajevima, sa pojačanim vetrom, pljuskovima i grmljavinom, ali to osveženje će se tokom sutrašnjeg dana neravnomerno osetiti. Izraženije u Vojvodini, u zapadnim i centralnim krajevima Srbije. Najmanje će se osetiti na istoku i jugu. Na severu 10 do 12 stepeni svežije, a u južnim i istočnim krajevima pet, šest stepeni, tako da izlazimo iz ove zone upozorenja, koja je podrazumevala crveni meteoalarm", kaže Đurić.
Ipak, Đurić napominje da je ovo osveženje kratkotrajno i vezano uglavnom za ponedeljak, dok će u utorak još uvek biti relativno prijatno i "ne tako toplo".

"Međutim, ide veoma brzo porast temperature na području Balkana i naše zemlje tako da će u sredu, četvrtak i petak na jugu biti opet veoma toplo sa ovom vrednostima od 37 do 39 stepeni. Mnogo osetnije osveženje sledećeg vikenda kada imamo šansu da više dana, barem četiri, pet dana, temperature budu u granicama proseka", kaže Đurić. 
Prema podacima RHMZ-a u više gradova u Srbiji je oko 11 časova izmerena temperatura vazduha od 38 stepeni, a moguće je da će u toku dana na jugu i jugoistoku biti i do 41 stepen.
U Dimitrovgradu je izmereno 36 stepeni, Velikom Gradištu 37 stepeni, a Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Ćupriji i Nišu je 38 stepeni Celzijusa.
U Beogradu je oko 11.00 izmereno 33 stepena.

Inače, u subotu je u Ćupriji i Nišu izmeren 41 stepen.
Ovako visoke temperature ne prijaju nikome. Zato je bitno pridržavati se preporuka i saveta lekara. Dosta tečnosti, lagana garderoba, ne izlaziti napolje ako baš ne morate, redovno uzimanje terapije.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.