Panel Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima

Izvor: JUGpress.com, 28.Sep.2016, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panel Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima

LESKOVAC

U Regionalnoj privrednoj komori Leskovca održan je sastanak koji za cilj im upoznavanje  organizacija i građana sa obavezama  Srbije  u izveštavanjima raznim telima Ujedinjenih nacija, o tome kako se država postavila po pitanju ljudskih prava .

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kaže da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava napravila mehanizam kako bi se svi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << oni koji imaju određene informacije o ljudskim pravima i drugim temama uključili u proces izveštavanja.

„Na taj način bi s jedne strane pomogli državi u svojim obavezama, ali mnogo više i ukazali na probleme koji postoje i koji su vezani za izveštavanje u telima Ujedinjenih nacija. Govorimo o univerzalnom periodičnom pregledu, o drugim konvencijama kojima je Srbija pristupila i gde ima obaveze izveštavanja, gde postoji itekako velika aktivnost svih državnih organa, lokalnih samouprava da daju informacije i dokaze o tome kakva je situacija sa diskriminacijom, kakva je situacija sa nekim drugim oblastima i da na taj način Srbija ispuni svoje međunarodne preuzete obaveze.“

Antonijević je dodao i da se radi o mehanizmu gde civilno društvo u ovom trenutku potpisuje Memorandum o saradnji kako bi se uključili u rad ovog mehanizma i kako bismo stvarno doprineli tome da situacija u kojoj Srbija izveštava Ujedinjene nacije bude prava i u skladu sa onim što jeste na terenu i kako je vide građani.

„Stanje je trenutno takvo da je Srbija preuzela veliki broj obaveza, po univerzalnom periodičnom pregledu imamo više od sto tih preporuka za koje je Srbija rekla da će ih ispuniti u određenom vremenskom periodu, tako da svaka od tih preporuka mora da se prati. Ovde govorimo i položaju onih koji se bave ljudskim pravima, kao i u nekim drugim oblastima, gde je itekako potrebno odrediti stanje ljudskih prava, a gde će Srbija morati da dokaže da je takve stvari i učinila.“

Na kraju je Antonijević rekao i da ima veliki broj civilnih organizacija koje žele da učestvuju u ovom procesu i treba u čitavoj Srbiji okupiti organizacije koje će moći stručno da daju svoj doprinos i na taj način pomognu da ovaj izveštaj bude valjan.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.