Otvorena Roštiljijada uz desetominutni vatromet

Izvor: juGmedia, 30.Avg.2016, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Roštiljijada uz desetominutni vatromet

LESKOVAC – Ceremonija otvaranja tradicionale Roštiljiade u Leskovcu počela je sinoć trubačima i plesom mažoretkinja, obraćanjem zvaničnika i do sada neviđenim raskošnim vatrometom, koji je trajao desetak minuta.

Dvadesetsedmi po redu Festival roštilja otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je gostima poželeo dobrodošlicu u grad „gurmanskih specijaliteta“, podsećajući na rodonačelnike >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << leskovačkog roštilja i Roštiljijade.

„Tradicija leskovačkog roštilja duga je više od dva veka. Putopisci još u 18. veku pominju ćevapčiće kao izvanredne gurmanluke koje su probali u Leskovcu. Najbolje ih je spremao mesar i kafedžija Dimitrije Mita Gligorijević, deda Miodraga Gligorijevića –

Dragi Bureta, kralja leskovačkog roštilja. Njegove majstorije izazvale su divljenje i poštovanje širom sveta, a na festivalima u Minhenu, Frankvurtu, Beču, Briselu i Montrealu specijaliteti Dragija Bureta probale su mnoge poznate ličnosti, državnici i diplomate“, kazao je Cvetanović.

One su ponos Leskovca

Žikica Nestorović, direktor Turističke organizacije Leskovca, organizator roštiljske fešte, izrazio je uverenje da će ovogodišnja

manifestacija nadmašiti prošlogodišnji rekord od 700.000 posetilaca, ali i rekorde u spravljanju „najveće pljeskavice“, koji je prošle godine „merio“ 59 kilograma, kao i „pljeskavice iz ruke.

„Veliki je trud učinjen da ova privredno-turistička manifestacija bude jedna od najposećenijih u ovom delu Evrope i jedna od najatraktivnijih festivala hrane i dobre zabave na Balkanu. Ko jednom dođe na Roštiljijadu, postaje njen stalni gost“, zaključio je Nestorović.

Duž Široke Čaršije sa „linijskih skara“ Leskovčani su kupovali pljeskavice iz ruku, u roštiljskim baštama se malo više jelo i pilo, a muzika se prelivala sa jednog na drugi štand.

Na jednom od njih Vera Matović pevala je sa stajlingom tinejdžerki, u polupraznoj šatri, a na velikoj bini Neda Ukraden svoje popularne hitove.

A tamo iza poslednjeg roštiljskog štanda blistala su liciderska srca i mirisala je šećerna vuna.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena 27. Roštiljijada u Leskovcu

Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Avg.2016

Ceremonija otvaranja tradicionale Roštiljijade u Leskovcu počela je sinoć plesom mažoretkinja, obraćanjem gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i direktora Turističke organizacije Leskovac Žikice Nestorovića i desetominutnim vatrometom...Dvadeset sedmu Roštiljijadu zvanično je otvorio...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

OTVORENA LESKOVAČKA ROŠTILJIJADA: Gurmani sa svih meridijana sjatili se u svetsku prestonicu roštilja

Izvor: Telegraf.rs, 30.Avg.2016

U Leskovcu je uz trubače, mažoretkinje i desetominutni vatromet otvoren 27. Festival roštilja koji će trajati do 4. septembra...Festival je sinoć otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je gostima poželeo dobrodošlicu u grad "gurmanskih specijaliteta", podsećajući na rodonačelnike...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.