OTVORENA LESKOVAČKA ROŠTILJIJADA: Gurmani sa svih meridijana sjatili se u svetsku prestonicu roštilja

Izvor: Telegraf.rs, 30.Avg.2016, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVORENA LESKOVAČKA ROŠTILJIJADA: Gurmani sa svih meridijana sjatili se u svetsku prestonicu roštilja

U Leskovcu je uz trubače, mažoretkinje i desetominutni vatromet otvoren 27. Festival roštilja koji će trajati do 4. septembra.

Festival je sinoć otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je gostima poželeo dobrodošlicu u grad "gurmanskih specijaliteta", podsećajući na rodonačelnike leskovačkog roštilja i Roštiljijade, prenosi jugmedia.rs.

- Putopisci još u 18. veku pominju ćevapčiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << kao izvanredne gurmanluke koje su probali u Leskovcu. Najbolje ih je spremao mesar i kafedžija Dimitrije Mita Gligorijević, deda Miodraga Gligorijevića, kralja leskovačkog roštilja. Njegove majstorije izazvale su divljenje i poštovanje širom sveta, a na festivalima u Minhenu, Frankfurtu, Beču, Briselu i Montrealu specijaliteti Gligorijevića probale su mnoge poznate ličnosti, državnici i diplomate - kazao je Cvetanović.

Direktor Turističke organizacije Leskovca Žikica Nestorović rekao je da veruje da će ovogodišnja manifestacija nadmašiti prošlogodišnji rekord od 700.000 posetilaca, ali i rekorde u spravljanju "najveće pljeskavice", koji je prošle godine bila teška 59 kilograma, kao i "pljeskavice iz ruke".

Foto: Printskrin - Telegraf Now

- Veliki je trud učinjen da ova privredno-turistička manifestacija bude jedna od najposećenijih u ovom delu Evrope i jedna od najatraktivnijih festivala hrane i dobre zabave na Balkanu. Ko jednom dođe na Roštiljijadu, postaje njen stalni gost - rekao je Nestorović. Najveće gužve organizatori očekuju u petak, kada se očekuje dolazak gostiju iz svih delova Srbije, kao i iz okolnih zemalja.

Koliko god da je rano ujutru, za muziku nije rano - dok traje Roštiljijada. Nije rano ni za pljeskavicu i to za svega 150 dinara koliko košta ona najmanja, a punjena 200 dinara.

Foto: Printskrin - Telegraf Now

Ove nedelje specijaliteti sa roštilja mogu da se jedu i za doručak, ručak i večeru. Samo treba odabrati nekog od majstora, a duž Bulevara oslobođenja u Leskovcu, trenutno ih je na stotine. Organizatori Roštiljijade u Leskovcu ove godine očekuju stotine hiljada posetilaca i to ne samo uz roštilj, već i u centru grada, gde su najavljeni brojni koncerti.

- Prvi gosti iz Bugarske stigli su organizovanim prevozom oko 13 časova, a svi smeštajni kapaciteti odavno su popunjeni i rezervisani - kažu Tina Stojanović iz Turističke organizacije Leskovca.

Prilog Telegraf Now o Roštiljijadi pogledajte ovde:

Za vikend dolaze i gosti iz Makedonije i Slovenije, a jedna grupa stiže čak iz Australije. Za turiste je ovo prilika za provod, a za stanovnike Leskovca i okolnih mesta da pokažu svoje proizvode.

Sinoć su gosti imali prilike da uživaju u brojnim hitovima Nede Ukraden i Vere Matić.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.