Nova muzejska postavka: Vremeplov kroz osam milenijuma

Izvor: juGmedia, 08.Maj.2015, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova muzejska postavka: Vremeplov kroz osam milenijuma

LESKOVAC – Na novoj postavci „Vremeplov leskovačkog kraja“, preko originalnih predmeta, ilustracija, crteža, 3D restitucije, fotografija, maketa i mozaika, prikazano je osam hiljada godina istorije leskovačkog kraja, od neolita do poznog srednjeg veka.

Na ovoj postavci radili su stručnjaci ovdašnjeg muzeja, ali i na desetine saradnika iz Niša i Beograda.

Nakit iz rimskog doba

„Namera >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << nam je bila da prikažemo svakodnevni život, šta se jelo i kako se oblačilo, kako se ratovalo i kako se sahranjivalo – kaže Mira Ninošević iz Narodnog muzeja.

Srpski vlastelin i junak Nikola Skobaljić

Postavka je prezentovana u dva arhitektonska dela i četiri tematske celine: Leskovac od praistorije do rimskog perioda, zatim, rimski period, srednji vek i četvrtu i najveću celinu čine eskponati s arheološkog lokaliteta Caričin grad, rodno mesto cara Justinijana Prvog. Autori su se potrudili da istaknu monumentalnost i lepotu grada i njegov značaj za istoriju lekovačkog kraja i zemlje u celini.

Život u praistoriji

Deo oslikane posude, koplje i figurina su najstariji eksponati u ovoj postavci budući da datiraju iz osmog veka nove ere, a ono što posbeno privlači pažnju jeste vitrina s figurom Nikole Skobaljića, srpskog viteza s plavim očima, smeđim brkovima, oklopom i mačem, kao i maketa Skobaljić grada, izrađena na osnovu stariha zapisa.

Verenički pečatni prsten Mare, voljene žene Nikole Skobaljića

-Nikola Skobaljić i njegov stric su 1454. godine s mnogo slabijom i manjom vojskom pobedili Turke, a drugom bitkom je komandovao sam sultan. U njoj je Nikola zarobljen i naboden na kolac i to je prvo nabijanje na kolac u Srbiji. Skobajić grad, koji je služio i kao pribežište i koji je živeo od bronzanog doba, ubrzo je razrušen, a njegovi ostaci su još vidljivi – prča Ninoševićeva.

Deo posude iz osmog veka stare ere

U vitrinima su izloženi i predmeti iz svakodvenog života kroz milenijume, a jedan deo posvećem je čuvenim leskovačkim panađurima za koje lekar i putopisac engelskog kralja Edvard Braun 1669. godine piše da je u Leskovcu na Vetrenici video najveći panađur na Balkanu.

Utisak je da je leskovački kraj oduvek bio jak trgovački i zanatski centar jer su ovde izoloženi premdeti iz najudaljenih civilizacja, o čemu govori i podatak da je 1516. godine samo s jednog pnađura prihodovano 11.000 akči, trećina od ukupnog godišnjeg prihoda grada.

Centralno mesto u prvoj prostoriji zauzima vitrina u obliku piramide koja simbolizuje dominatno brdo Hisar iznad leskovačke kotline. S tog lokalitete izloženi eksponati svedoče da se ovde život odvijao od neolita do srednjeg veka.

Soba Caričinog grada

Ostalo je prazno mesto koje se čuva za za povelju iz 1400. godine u kojoj se ime Leskovca prvi put pominje. Ta povelja nalazi se u Hilandaru, a u Narodnom muzeju se nadaju da će uskoro dobiti saglasnost za njeno preseljnje.

Autori nove muzejske postvake, prve posle 40 godina

Pored Mire Ninošević, autori izložbe su i Veroljub Trajkoivć, Julijana Pešić i Smilja Jović. Svečano otvaranje postavke je, inače, zakazano za sutra veče.

Milica Ivanović
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Vremeplov u Leskovcu: Srednjevekovni vitez Nikola Skobaljić u prirodnoj veličini

Izvor: Blic, 08.Maj.2015

Figura srednjevekovnog viteza Nikole Skobaljića u prirodnoj veličini s vereničkim prstenom njegove voljene žene Mare, rekonstrukcija i zapisi o najvećm balkanskom panuđuru, čiji je i nakit star osam milenijuma, samo su deo nove postavke Narodnog muzeja u Leskovcu u čijoj lepoti posetioci od 9....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.