Nevolje sa snegom u centralnoj Srbiji

Izvor: RTS, 23.Okt.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevolje sa snegom u centralnoj Srbiji

Sneg izazvao kvarove na području "Elektrosrbije" Kraljevo, pa je tokom dana 46.000 potrošača bilo bez struje. Problemi sa grejanjem u Nišu i Kruševcu. Sneg pada u sjeničkom kraju, na Crnom vrhu i Kopaoniku, u Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju. Vozačima se preporučuje poseban oprez za volanom.

21.25 - Ekipe ''Elektrosrbije'' uspele su da poprave kvarove izazvane nevremenom. Bez struje oko 19 časova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo je oko 8.000 građana, što je manje od jedan odsto od ukupnog broja kupaca na području ''Elektrosrbije'' i to se smatra redovnim pogonskim stanjem, navedeno je u saopštenju.

17.45 - Svih 8.000 Kruševljana koje greju toplane, danas su bez grejanja zbog havarijskog kvara na toplovodnom sistemu. Stručne ekipe rade na popravci sistema, ali će to, zbog pojave šljunka u sistemu, potrajati.

15.30 - Bez struje je trenutno 24.000 potrošača, najviše u Novoj Varoši, Užicu, Prijepolju, Čačku i Guči, javlja dopisnik RTS-a.

U Srbiji je jutros bilo najhladnije na Kopaoniku, gde su u sedam časova izmerena minus četiri stepena. U Sjenici je izmereno 27 centimetara snega, na Kopaoniku je snežni pokrivač visok 19, a na Zlatiboru 20 centimetara, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Zbog kvara na toplovodu, toplana u Kruševcu od 13 sati ne greje stanove. Reč je o velikoj havariji jer je na jednom motoru pukla osovina od pumpe.

"Srećom što nikog nije bilo u blizini jer ne mogu ni da zamislim šta je sve moglo da se desi. Nadam se da ćemo sutra uveče krenuti sa punjenjem i grejanjem. Molim sve građane da ne očekuju da sutra svi stanovi budu topli jer mi moramo ponovo da krenemo da štitimo instalacije naših korisnika jer u sistemu ima 4.000 kubika vode", ističe direktor Toplane u Kruševcu Dragan Azdejković.

Slab sneg trenutno pada na Crnom vrhu i Kopaoniku, u Sjenici, Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju.

Padavine su, međutim, izazvale probleme sa snabdevanjem električnom energijom. Od 903.000 domaćinstava koje pokriva EPS Kraljevo, bez električne energije u toku noći bilo je 45.000 potrošača, rekla je za RTS pi-ar kraljevačkog EPS-a Tamara Utvić.

"Sneg je izazvao kvarove na elektromreži u 46 naših elektrodistribucija, najviše u opštinama Užice, Čačak, Guča, Ivanjica, Nova Varoš, ali se situacija iz sata u sat poboljšava jer su naše ekipe od noćas na terenu", rekla je Utvićeva.

Pod pritiskom teškog i mokrog belog pokrivača lomile su se grane drveća, padale i kidale dalekovode.

U Novoj Varoši visina snežnog pokrivača je 20 centimetara, a kompletno seosko područje od noćas je bez struje.

Sneg je i u limskoj dolini doneo dosta nevolja. Brojna sela u opštini Prijepolje su bez struje jer je vlažan sneg doprineo kidanju niskonaponske mreže.

Saobraćaj je zbog snega otežan na regionalnim putnim pravcima prema Pešterskoj visoravni dok se magistralnim putevima vozila kreću bez problema.

Vozačima se preporučuje poseban oprez za volanom jer na pojedinim deonicama prema Javoru, Goliji i Mučnju, ali i u samom gradu, ima izvaljenog drveća i slomljenih grana po kolovozu.

Putari su na terenu od sinoć, uklanjaju drveće sa kolovoza, čiste sneg pa je ovog trenutka sve prohodno, ali je otežano kretanje u pravcu Močioca, Sudenice i Sjenice.

Nišlije od jutros imaju probleme s grejanjem. Radijatori korisnika centralnog grejanja koji su povezani na toplotne izvore pogona "Jug" i "Majakovski" u prepodnevnim satima bili su hladni, rečeno je Tanjugu u JKP "Gradska toplana".

Curenje na magistralnom toplovodu bio je razlog što su korisnici grejanja pogona "Jug" ostali bez toplih radijatora, a kada je locirano mesto curenja, isključena je samo ta grana toplovoda, rekla je portparolka Gradske toplane Milena Pavlović.

Kvar se otklanja na tom delu toplovoda, a ostalim korisnicima pogona "Jug" pušteno je grejanje.

Problem u pogonu "Majakovski" nastao je na samom toplotnom izvoru i taj kvar je sada otklonjen, navela je Pavlovićeva.

Sneg je više sati neprestano padao i na Kosovu. U pojedinim mestima dostigao je visinu od skoro deset centimetara. Meteorolozi su najavili da će od danas nastupiti hladnije vreme sa padavinama, ali nisu najavljivali sneg.

Saobraćaj se, prema izveštajima policije, odvija otežanije, a vozači se pozivaju na oprez.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.