NA SVE SPREMNI Krađa struje opasna po život!

Izvor: juGmedia, 25.Jul.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA SVE SPREMNI Krađa struje opasna po život!

LESKOVAC – Dve žice koje izlaze iz krova trošne kuće povezane direktno za dalekovod, slika je svakodnevnice u romskom naselju nedaleko od Brestovačkog jezera u okolini Leskovca i opasan način da meštani na divlje dobiju struju.

U leskovačkoj Elektrodistribuciji ovakav vid krađe struje smatraju bizarnim i upozoravaju da je neko zbog toga mogao da izgubi glavu a da su kuće stalno pod velikim rizikom da budu u trenutku uništene.

Ne samo što >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je ovde reč o tipičnoj krađi električne energije, već oni koji su to uradili nisu svesni da pri jačem udaru vetra može da dođe do takvog spoja koji će im spržiti sve uređaje u kući i izazvati veliki požar koji guta sve pred sobom„, objašnjava nam direktor leskovačke Elektrodistribucije Dušan Anđelković.

On tvrdi da je njihov ogranak Jugoistoka upoznat sa ovom krađom struje i da će ekipe reagovati zajedno sa nadležnim organima u najbržem mogućem roku.

Ne samo da bi ih kaznili već da bi sprečili još veću nesreću„, ističe direktor.

Kako se najčešće krade struja:

Najpopularniji načini za krađu električne energije kod nas su nelegalno povezivanje žica na električni vod, bušenje brojila i usporavanje strujomera jakim magnetom.

Statistika govori da u krađi struje imaju udela i bogati i siromašni građani, a šteta koja se pretrpi je u visini od 60 do čak 80 miliona evra.

Broj kradljivaca iz godinu u godinu sve je veći, a da je do sada registrovano 10.000 lopova koji su smislili bar 50 načina da besplatno koriste električnu energiju.

Kako saznajemo od radnika EPS-a koji rade u ekipama koje “love” građane koji ovo rade, najčešći način na koji se krade električna energija je povezivanje metalnih kuka koje idu od električnog voda do kuće, i ovaj način je najpopularniji u nehigijenskim naseljima širom Srbije.

Pored nelegalnog povezivanja na električne vodove, dosta je rasprostranjeno i bušenje brojila, kako bi se tankim i oštrim predmetima usporavao strujomer.

Ipak, najčešći i najpopularniji način za krađu je postavljanje jakih magneta na brojilo kako bi se okretanje drastično usporilo, a često i potpuno zaustavilo.



Dragan Marinković
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.